KORIŠTENA 250.000 PUTA

PROGLAŠENA RIJEČ GODINE, MOŽETE LI POGODITI KOJA JE? Nije ni pandemija ni korona, ali itekako ima veze s njima

U užem je izboru bila riječ ‘tiktoker’, ali i ‘BLM’ – skraćenica od ‘Black Lives Matter’

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio ‘lockdown’ (zatvaranje). Engleski naziv ‘lockdown’ tvoren je od sastavnica ‘lock’ – ‘zaključati’ i ‘down’- ‘dolje’. Engleska riječ ‘lockdown’ znači ‘zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija’.

Šest od deset riječi odnosi se na pandemiju

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ, koja se definira kao “nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima” odabrana jer predstavlja “ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta”.

NEMA VIŠE ‘LOCKDOWNA’: Institut za hrvatski jezik preporučio da se počne upotrebljavati jedna hrvatska riječ

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su “koronavirus”, “samoizolacija” i “socijalno distanciranje”. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je do danas evidentirano više od 50,2 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 milijuna ljudi.

‘Lockdown’ upotrijebljen više od 250.000 puta

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ ‘lockdown’ upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine. U užem je izboru bila i riječ ‘TikToker’, koju Collins definira kao “osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku”, aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ ‘BLM’, skraćenica od “Black Lives Matter” (Crni životi vrijede) našla se u užem izboru. Collins je definira kao “pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja”. BLM je počeo kao internetski pokret potaknut ubojstvom nenaoružanog tinejdžera Trayvona Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

Povratak na Net.hr