STRUČNJAK OBJASNIO

PRESEDAN – NE MORATE POSTITI NA BADNJAK: Ovu nedjelju vrijedi drugo pravilo

Crkva još od 1965. izričito ne obvezuje da se za Badnjak posti, no među vjernicima je ostao taj običaj.

Na Badnjak katolici obično poste, ne jede se meso, već se jedu bakalar i ostala riba. No, ove godine ne mora biti tako. Zašto je ovaj put drugačije objasnio je glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić.

‘U nedjelju se nikada ne posti, za nas kršćane nije dan posta, već dan slavlja, dan radosti jer je Gospodin uskrsnuo. Nedjelja ima prednost ove godine ispred Badnjaka’, objasnio je Puškarić za RTL.

Crkva ne obvezuje na post za Badnjak

Crkva još od 1965. izričito ne obvezuje da se za Badnjak posti, no među vjernicima je ostao taj običaj. Ove godine to ne mora biti post i nemrs, dodao je Puškarić.

‘Neko dobro djelo u smislu posta i nemrsa mogu učiniti. Dan prije u subotu i petak i to će jako dobro zamijeniti taj običaj koji možda netko održava na Badnjak’, objasnio je.

Post je obavezan samo dvaput godišnje

Prema zakonu Crkve, post je obavezan samo na Veliki Petak i Pepelnicu, no preporučeno je da svaki petak bude posni i nemrsni dan.

‘Kad kažemo nemrs, onda mislimo na uzdržavanje od mesnih jela, a post znači da da se taj dan jednom vjernik pojede jednom da se nasiti, a ostalo jede simbolički’, objasnio je Puškarić.

Povratak na Net.hr