DIZAJNERSKO ČUDO

PORSCHEOVA SUPERJAHTA: Razgledajte spektakularni koncept koji stiže na svjetska mora, proizvest će ih samo 7

Nova serija superjahti bit će stilizirana na principu klasičnog Porscheovog dizajna, a bit će ih izgrađeno samo sedam.

Konceptne ilustracije 35 metara dugačkog GTT 115 hibridnog plovila objavila je tvrtka iz Monaka Dynamiq koja se bavi izgradnjom jahti koje prodaju za više od 10 milijuna funti.

Praktičnije nego velike jahte

Glavni direktor Dynamiqa Sergei Dobrosedrov kaže kako je jahta dizajnirana za ljude koji žele zamijeniti svoje goleme superjahte nečim praktičnijim, piše Daily Mail.

“Naši ciljani klijenti su osobe koje traže nešto manje kako bi zamijenili svoje veće jahte od 50 do 60 metara”, kaže Dobrosedov.

“Oni su već navikli na najviše standarde, no žele se riješiti problema i velikih troškova koji dolaze s posjedovanjem velikih plovila, tako da se mogu usredotočiti na zabavnu stranu posjedovanja jahte.”

Trenutačno se sastavlja trup koji će biti u potpunosti izgrađen od aluminija, a predstavljanje se očekuje na Sajmu jahti u Monaku u rujnu 2017.

Razvijaju se i još dvije manje verzije, dužine 30 i 26 metara, koje će biti predstavljene kasnije ove godine.

Porscheov dizajn

Projektiranje jahti zajednički su obavili brodograditeljska tvrtka Virpack i Studio F.A. Porsche, dizajnerska tvrtka odgovorna za Porsche sunčane naočale, ručne satove i skupe unikatne memorabilije. Virpack je bio zadužen za aluminijski trup i hidrodinamiku dok se Porsche bavio eksterijerom.

Unutrašnji se dizajn superjahte temelji na luksuzu, a kabine su prostrane s 2,5 metara visokim stropom, te dovoljno mjesta za šest putnika i šest članova posade.

Kupci mogu birati između smeđe i bež kožnate presvlake, dok kabina dolazi s ugljičnim vlaknima i detaljima u mramoru. Jastuci u kabini napravljeni su od istog materijala kao i sjedala 175.000 dolara vrijednog sportskog automobila Porsche 911R.

72 METRA ČISTE ZAVISTI: Luksuzna superjahta svoje je sidro bacila u riječku luku

Potencijalni kupci moći će dizajnirati detalje na svojoj jahti, birajući između velike palete boja, interijera i elektroničkih sustava.

GTT 115 je dizajniran za tiho i čisto isto iskustvo, s dva 45 kW generatora skrivenim u krmi kako bi se osigurala tišina noću te spriječilo da dim ili druga isparavanja dođu do nekoga tko pliva u blizini.

Dva MAN-ova dizelska motora zajedno su jačine 12.594 KS, te mogu pokretati GTT maksimalnom brzinom od 21 čvora (39 km/h).

Moguća je i hibridna verzija, koja dodaje dva električna motora snage po 28 KS, koji mogu pokretati jahtu na kraće udaljenosti brzinom od šest čvorova (11 km/h).

Povratak na Net.hr