STIMULIRA DOPAMIN

POPULARNO PIĆE KOJE POPRAVLJA RASPOLOŽENJE: Sad ćete ga garantirano piti još više, ali ne pretjerujte!

Posebno je drago muškom rodu, a sada se pokazalo kao piće koje stimulira dopaminske receptore, zaslužne za dobro raspoloženje.

Jedna komponenta u pivu, za razliku od svega drugog alkohola, aktivira centar za nagrađivanje u mozgu, pokazuje najnovije istraživanje. Hordenin, koji se nalazi u pivu i ječmenom sladu, stimulira dopaminske receptore mozga na isti način kao i dopamin.

Dopamin je neurotransmiter koji nam daje osjećaj dobroga raspoloženja. On nas tjera da želimo nastaviti konzumirati hranu ili piće od kojega se osjećamo poletno. Istraživači su analizirali 13 tisuća kemikalija kako bi odredili koje od njih utječu na dopaminske receptore. Od svih njih, hordenin se pokazao najučinkovitijim.

ZNAMO DA GA VOLITE: Brojne blagodati piva o kojima pojma niste imali

“Moram priznati da smo se pomalo iznenadili otkrivši kako supstancija iz piva potiče dobro raspoloženje, posebno zato što uopće nismo analizirali stimulanse iz hrane i pića”, kaže dr. Monika Pischetsrieder, jedna od autora studije.

Istraživači sada razmatraju jesu li razine hordenina dovoljne za izračunavanje nekih učinaka pijenja piva. Prednost hordenina može biti da njegovi učinci traju dulje od drugih načina povećanja dopamina.

Lijekovi koji stimuliraju proizvodnju dopamina mogu se upotrijebiti za liječenje stanja poput Parkinsonove bolesti i shizofrenije, piše Psy Blog.

Povratak na Net.hr