MA BAŠ SU ZLOČESTI

OVO NISU ISTINE: 7 životinja koje su završile iza rešetaka, jedna od njih je i naše gore list

Prema ovom popisu najviše problema s neposlušnim životinjama imaju Indijci, no i mi Hrvati svog konja, ili bolje reći Medu, za trku imamo.

1. Golub 007

Prije dvije godine indijska policija uhitila je goluba zbog sumnje u špijunažu. Ptica je, naime, bila žigosana na urdu jeziku, službenom jeziku Pakistana i sletjela je na granicu blizu regije Kašmir koja je već dugi niz godina predmet napetosti između ove dvije zemlje. Stoga, kad je 14-godišnji dječak uhvatio ‘sumnjivog’ goluba pozvao je policiju. Golub je poslan na rendgen, ništa sumnjivo nije pronađeno, no ipak su ga zadržali kao ‘potencijalnog špijuna’.

2. Destruktivni dabar

U prosincu prošle godine jedan je dabar ušetao u trgovinu u Marylandu. Djelatnici su ga uočili kako, šećući, po trgovini baca predmete s polica te su pozvali policiju koja se kasnije našalila na svojoj Facebook stranici napisavši kako je ‘osumnjičenik pokušao pobjeći s mjesta zločina, ali su ga uhvatili djelatnici centra za zaštitu životinja’. Dabar je potom poslan u centar za rehabilitaciju divljih životinja.

3. Papiga prostakuša

Ptice očito nemaju sreće u Indiji. 2015. godine u indijskoj državi Maharashtra ‘uhitila’ je papigu imena Hariyal jer je psovala na jednu stariju ženu. Prema priči upućenih, ptica je psovati naučila od gospođinog posinka. Njih dvoje bili su u svađi oko zemljišta, a posinak je, navodno, dvije godine pticu učio da psuje svaki put kad bi njegova pomajka prošla kraj kuće. Na kraju su svi skupa završili na ispitivanju, a ptica, kao da je znala da je u problemu, nije pred policijom prozborila ni riječi. Hariyal je na kraju oduzeta vlasniku i poslana u lokalni centar za ptice.

4. Vjeverica uhoda

Šećući ulicama njemačkog grada Bottropa jedna je žena shvatila da ima malu dlakavu uhodu. Crvena vjeverica trčkarala je za njom i ponašala se vrlo agresivno. U nemogućnosti da se riješi dlakavog stvorenja, gospođa je pozvala policiju upomoć. Policajci su vjevericu ‘uhitili’ i odveli u postaju gdje su ustanovili da je životinja iscrpljena. Nahranili su je, pomogli joj da se oporavi te je poslali stručnjacima.

5. Zločesti majmuni i majmunski zatvor

2004. godine jedan zločesti majmun došao je na zao glas zbog teroriziranja ljudi u indijskom gradu Patiali. Bio je kriv za niz zločina – krao je hranu, trgao ljudima gumbe na odjeći, ciglama prijetio djeci, a jednom je prilikom ukrao udžbenik iz matematike i kalkulator. Kako bi ga maknuli s ulica, vlasti su ga poslale u zatvor za majmune u kojem su držali primate s devijacijama u ponašanju. U tom zatvoru nalazili su se zločesti i agresivni majmuni iz cijele zemlje. Ovaj ‘zatvor’ s vremenom je zatvoren, a problematične majmune su poslali na rehabilitaciju.

6. Mačka koja je pomogla u bijegu iz zatvora

Na Novu godinu 2013. jedna je mačka stradala zbog nečijeg pokušaja bijega iz brazilskog zatvora. Čuvari su uočili mačku kako se mota oko glavnog ulaza. Kad su joj se približili vidjeli su da je oblijepljena samoljepivom trakom. Ispod trake su pronašli nekoliko malih pila i bušilica, slušalicu, memorijsku karticu, baterije i punjač za mobitel. Čuvari su kasnije rekli kako je mačka često dolazila i odlazila iz zatvora, da su je odgojili zatvorenici, ali nisu mogli dokučiti tko ju je iskoristio za ovaj lukav plan. Mačka je prvo ‘privedena’ i potom odvedena u lokalni azil.

7. Pas Medo

A da se ovakve bizarnosti ne događaju samo na nama suprotnim dijelovima svijeta svjedoči i možda čak najbizarniji primjer iz našeg dvorišta. Općinski sud u Puli presudio je kako mješanac Medo preglasno laje. Vlasnik ga mora preseliti i platiti odštetu susjedi koja ga je tužila. Medo sada noću spava u kući, a njegov vlasnik kaže kako je zbog toga vrlo nesretan.

Povratak na Net.hr