HIT DESTINACIJA

Otok u koji ćete se zaljubiti: Pogledajte čime Korčula osvoji baš svakog gosta

Na krajnjem jugu Hrvatske smjestila se jedna od omiljenih destinacija u Dalmaciji. Pričamo o predivnoj i zelenoj Korčuli. Ovaj otok odavno prednjači u broju stanovnika, ali i gustoći dokaza civilizacijskog razvoja. Naseljena još od prapovijesti, o čemu svjedoče nalazi iz kamenog doba otkriveni u Veloj Spili kraj Vele Luke, Korčula nudi mnogo više od putovanja u prošlost.

Jedno od najpoznatijih odredišta za brojne turiste nalazi se u središtu starog grada Korčule, sjeverno od Crkve Sv. Marka, gdje je smještena kuća koja je pripadala obitelji Polo i za koju se vjeruje da je u njoj rođen poznati trgovac, svjetski putnik i putopisac Marko Polo. On je 1298. godine zarobljen u pomorskoj bitci između Genove i Venecije, koja se odigrala ispred Korčule. Odveden je u Genovu i bačen u tamnicu gdje je priče sa svojih putovanja po Aziji ispričao svom cimeru Rustichelliju, koji ih je na sreću mnogih koji su sanjali o pustolovinama zapisao, ne bi li iz njih nastala knjiga „Il Milione”, treća najprevođenija i najčitanija knjiga nakon Biblije i Kurana.

No povijesne zanimljivosti ne prestaju s Markom Polom, već tek počinju. Ako se u gradu Korčuli nađete u ljetnim mjesecima, imat ćete priliku vidjeti i fascinantnu “Morešku”, vitešku igru čija tradicija ide i nekoliko stoljeća unazad. Najstariji zapis „Moreške“ je iz 1666., ali se smatra da se ukorijenila u Korčuli i znatno ranije. Isto tako, Otok Korčula domaćin je Festivala viteških igara na kojem se okupljaju izvođači mačevalačkih plesova iz cijelog svijeta.

Kada ste već u blizini glavnog gradskog trga nemoguće je ne uočiti katedralu Sv. Marka. Izgrađena je u gotičko-renesansnom stilu, a na samom ulazu krase ju predivna romanička vrata na kojima se nalazi reljef Adama i Eve, dok je na vrhu kip Sv. Marka. Katedrala, kao i većina grada, su izgrađeni od vrhunskog vapnenca koji se „vadio“ iz kamenoloma na otočićima korčulanskog arhipelaga: Vrniku i Kamenjaku.

U samoj crkvi posjetioci mogu pronaći slike poznatog umjetnika Tintoretta iz 16. stoljeća. Za oltarnu palu možemo potvrditi da je Tintorettov rad, dok je druga slika iz katedrale atribuirana njegovoj radionici. Osim talijanskih majstora, na katedrali su radili i brojni domaći majstori među kojima valja istaknuti Marka Andrijića, autora nebnice (ciborija) nad glavnim oltarom. Od novijih radova treba naglasiti djela Ivana Meštrovića, našeg poznatog kipara i arhitekta, koji se nalaze u krstionici. U katedrali se također nalaze relikvije svetog Todora.

Nemojte propustiti ni šetnju “ulicom filozofa”, jedinom ulicom u jezgri koja nema stepenice, a zanimljiva će mnogima biti i činjenica da iz ptičje perspektive stari grad sliči na riblju kost jer su ulice izgrađene tako da štite grad od snažnih vjetrova koji često pušu na ovome području, što čini stanovnicima život vrlo ugodnim.

Ako pak krenete u pravcu Lumbarde, stanite kod Glavice Sv. Antuna. Ovaj jedinstveni vjerski spomenik diči se nevjerojatnom krajobrazbom. Do crkve ćete doći preko 101 stepenice okružene s čempresima zasađenima još 1708. godine. Penjanje na vrh Glavice svakako će se isplatiti jer pogled koji se nudi na korčulanski arhipelag je bajkovit. Jedan dio bajke pronaći ćete i na Badiji, otočiću površine jednog kvadratnog kilometra koji je cijeli prekriven borovom šumom i makijom. Osim prirodnih ljepota tu se nalaze samostan i crkva podignuti u stilu kasne gotike koji je moguće posjetiti uz prethodnu najavu.

Brojne špilje za prave avanturiste

No povijesno bogatstvo nije sve što vam nudi Korčula. Ako ste avanturističkog duha valja spomenuti kako se na otoku Korčula nalazi i jedan od najznačajnijih sredozemnih špiljskih lokaliteta. Vela Spila bila je kontinuirano nastanjena od kraja paleolitika do sredine brončanog doba, a život prapovijesnog stanovništva u tom dugom razdoblju otkrivaju nam 8,8 m debele naslage iznimno bogate artefaktima.

Na otoku je do sada popisano 160 speleoloških objekata od kojih 60 još nije istraženo te se pretpostavlja da na otoku postoji još barem 100 špilja i jama. Tako u dvije najljepše i najdublje otočke špilje, Samograd kod Račišća i Jamu pod Bilušin vrhom kod Žrnova, mogu ući samo istraživačke speleološke ekipe i nisu otvorene za javnost.

Ako vas pak ne zanimaju dubine, zanimljivo je kako je kanal između Pelješca i Korčule posebno popularan među jedriličarima na dasci zbog pogodnih vjetrova, a nautičari zaklon mogu potražiti u mnogim uvalama, među kojima je najzaštićenija Vela Luka ili marina u gradu Korčuli.

Čak 182 km obale nudi mnoge mogućnosti od ronjenja korčulanskim akvatorijem, bicikliranja pa sve do pješačenja (20 biciklističkih i 25 pješačkih staza) te kajakarenja i jedrenja – za prave avanturiste Korčula je prava oaza.

Raj za gurmane

Brojna gospodarstva, vinogradi, restorani i kuće za odmor čine Korčulu oazom očaravajućih mirisa i okusa. Na jednom od najpošumljenijih otoka Jadrana raste i brojno samoniklo ljekovito i aromatično bilje, a tu se nalazi i endemska biljna vrsta – Crna orhideja.

Dok vas mame mirisi bilja i mora u mjestu Lumbarda možete nazdraviti s čašom grka, vina specifičnog za to mjesto, a koje se ne izvozi – tako da je jedinstvena prilika da ga probate baš ovdje. Osim po Grku, Korčula je poznata i po svom Pošipu, koji je još 1967. postao prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Također, ne propustite degustirati i bijelo vino Rukatac, ali i korčulanski crni Plavac.

Vinogradarstvo, maslinarstvo i ribarstvo oduvijek su bili glavna zanimacija otočkog stanovništva, što je očuvano do danas. Stoga ne čudi činjenica kako se na brojnim mjestima nude originalni recepti specifični za ovaj otok. Od raznih školjaka do ribljih specijaliteta, poput ribljeg brudeta, svakako vrijedi probati i tradicionalne slastice poput „prikli”, uštipaka obogaćenim suhim grožđem i bademima te  „cukarine” i „klašune” – kolače punjene bademom. Tu je i poznati „krokant”, mljeveni badem u prženom šećeru koji će oduševiti svakog ljubitelja slatkog.

Vrhunski restorana na Korčuli ne nedostaje, a neki od njih preporučeni su i od strane Michelina. No čak i oni neotkriveni od strane razvikanih kulinarskih kritičara nude vrhunsku hranu i vino. Sve to uz pogled vrijedan milijun dolara, a u kojemu su uživale i brojne svjetske ličnosti poput Grace Kelly, Sophie Loren, Jackie Kennedy i mnogih drugih.

Plaže snova

No ako je jedino što trebate samo predivna plaža i kristalno more, Korčula će isto tako ispuniti sva vaša očekivanja. Najpoznatija je svakako Pupnatska Luka koja se diči iznimnom čistoćom. Samo 15-ak kilometara od centra Korčule prekrasna šljunčana plaža pruža pogled do Lastova, pa i šire.

S druge strane, najpoznatija pješčana plaža je Vela Pržina u Lumbardi koja se nalazi s druge strane mjesta. Gleda na otvoreno more i arhipelag otoka Lastova, a okružena je vinogradima i zaštićena od sjevernih i zapadnih vjetrova. Isto tako plaža Bilin Žal (Lumbarda) jedna je od rijetkih prirodnih pješčanih plaža u Hrvatskoj. Smještena na sjevernoj strani Lumbarde ova plaža ima prekrasan pogled na poluotok Pelješac i otoke korčulanskog arhipelaga.

Je li zaista potrebno išta više?


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s TZ Dubrovačko-neretvanske županije prema najvišim uredničkim standardima.