VRIJEDNI SAVJETI

KAKO ODABRATI NAJBOLJU OPREMU ZA ŠKOLARCE: Jednom proizvodu biste trebali posvetiti posebnu pozornost…

Bombardirani reklamama, TV emisijama, filmovima i crtićima djeca već od prvog razreda žele u školu u “markiranoj” odjeći i sa skupim torbama ili ruksacima, a mnogim je roditeljima te želje teško ispuniti.

Kupujete li svom školarcu torbu ili ruksak za nadolazeću školsku godinu, ne vodite se kriterijem da je najskuplja torba najbolja. To često nije tako. Stručnjaci ističu kako je za prvašiće važno da je torba anatomska, odnosno da svojom veličinom i oblikom slijedi oblik leđa te da naramenice nisu ni preuske ni preširoke.

Dno torbe trebalo bi biti od tvrđeg materijala, a dobro bi bilo da ima potporu za leđa tzv. lumbalni jastučić. Stručnjaci su utvrdili da bi školske torbe trebale težiti između 10 i 15 posto težine tijela djeteta.

Torbe ne smiju biti ni prevelike ni premale na djetetovim leđima, stoga obvezno prije kupnje neka dijete isproba model, a vi dobro pogledajte pristaje li mu.

Odlučite li se vi i vaše dijete za torbu s kotačićima, stručnjaci kažu da nećete pogriješiti jer ne vuče li je školarac uvijek istom rukom, ovakva torba najmanje opterećuje kralježnicu.

Kod svakog modela torbe prednost je ako ima više pretinaca i odjeljaka jer se time dobiva više mogućnosti raspoređivanja – ravne stvari (knjige i bilježnice) treba stavljati uza stražnju stranu (leđa), a one teže na samo dno kako bi stabilizirale leđa.

Kupujte li za starijeg školarca ruksak, svakako mora biti ergonomski i s tvrđim dnom. Naramenice također ne smiju biti preuske ni preširoke kako bi se težina ravnomjerno raspodijelila. Pokušajte djetetu sugerirati da ruksak nipošto ne nosi samo na jednom ramenu kako bi se izbjeglo deformiranje kralježnice.

Posebnu pozornost posvetite izboru šlapica za školu. Neka budu što prozračnije i što jednostavnije za obuvanje, posebno za prvašiće. Dobro je nabaviti posebnu platnenu vrećicu za papuče pa ih dijete može nositi u ruci, a ne njima pretrpavati već ionako tešku školsku torbu. Ortopedi savjetuju da djeca u školi nose prozračne tenisice, s odgovarajućim uloškom ako dijete ima problema sa spuštenim stopalima.

Knjige i bilježnice omotajte u prozirne omote kako bi se dijete što lakše snašlo. Imate li prvašića svakako s njim odaberite naljepnice za udžbenike i pokušajte ga naučiti da za početak prepozna koje su knjige za koji predmet. Već time ćete mu olakšati snalaženje u prvim školskim danima.

Kada pak dijete krene u školu, pokušajte ga što je prije moguće naučiti da samo slaže knjige prema rasporedu te da usvoji obveze vezane uz školu. Ustaljen ritam učenja i pisanja zadaća i vama i njemu će uvelike smanjiti školske muke. Opremu za likovni najbolje je ne kupovati dok učitelj ne kaže što je potrebno i kakvu mapu odabrati. U većini škola vrijedi pravilo da se oprema za likovni u školu donese u označenoj kutiji te je potrebna i zaštitna plastična folija.

Kad kupujete pernicu, izbjegnite klasičnu zamku biranja velikih pernica na nekoliko katova koje u sebi sadrže mnogo toga, često nepotrebnog. Velike pernice zauzimaju mnogo mjesta u torbi i u većini slučajeva nisu praktične. Olovke za pisanje, drvene bojice, gumica i šiljilo osnova su za školarce, a sve ostalo potrebno će napomenuti učiteljica. Od gomilanja sadržaja u pernici, mnogo je važnije da dijete ima ono što mu treba i da mu je pribor uredan.

Ako imate mlađeg školarca, udovoljite mu izborom pernice s omiljenim likom. Uoči početka školske godine, mnoge će đake, na primjer, razveseliti pernica s popularnim medvjedićem Linom koja se može dobiti uz kupnju Čokolina, omiljene dječje hrane, u ukupnoj količini od jednog kilograma. Svaka ispravna prijava dobiva, stoga posjetite http://lino.eu/cokolinonagrade

 


Telegram Studio

Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji sa Podravkom i po najvišim uredničkim standardima Telegram Medije.

Povratak na Net.hr