POGREŠAN FORMAT

OGLASIO SE TIP ČIJA JE FOTKA POKVARILA TISUĆE MOBITELA: ‘Žao mi je, nisam to učinio namjerno…’

Tisuće korisnika Androida postavile su spornu fotografiju na pozadinu ekrana, zbog čega su im se uređaji pokvarili, a ostali su i bez svih podataka

Guarav Agrawal, znanstvenik i amaterski fotograf koji živi u San Diegu, nije mogao vjerovati svojim očima kada je vidio svoju fotografiju na vijestima prošle godine, piše BBC.

Predivna fotka nastala je na jezeru St. Mary u američkom Nacionalnom parku Glacier jedne ‘magične večeri’ u kolovozu 2019.

Podijelio ju je na Flickru gdje ima oko 10.000 pratetelja i nije previše razmišljao o njoj. No, ona je prouzročila tisuće kvarova mobilnih uređaja s operacijskim sustavom Android.

Naime, kada bi ju korisnici skinuli i postavili na pozadinu ekrana, uređaji bi se počeli neprestano paliti i gasiti. Zbog toga je bilo potrebno vraćanje na tvorničke postavke pa su korisnici izgubili sve svoje podatke.

Iako se sumnjalo na hakerski napad, radilo se o običnoj slučajnosti, a sada se javio i glavni ‘krivac’ – Agrawal.

“Nisam to učinio namjerno. Nisam znao da će format fotke to napraviti. Posjedujem iPhone, a moja pozadinska slika je uvijek fotografija moje supruge. Nadao sam se da će fotka postati viralna iz dobrog razloga, ali možda neki drugi put. Od sada ću koristiti drugi format”, rekao je fotograf za BBC.

Agrawal je zabilježio magični zalazak sunca fotoaparatom, a kasnije je fotografiju uredio u programu Lightroom, gdje je nastala greška.

Naime, pri skidanju fotografije izabrao je jednu od tri opcije koja zbunjuje neke uređaje s operativnim sustavom Android 10 koji mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr