TROVAČI OPET NA SCENI

OD KLEOPATRE DO KIMA: Ovim je otrovom likvidiran brat Kim Jong-una, idealan je za eliminaciju neprijatelja

Od stare grčke do sovjetskih špijuna i možda sada sjevernokorejskih agenata, otrov ima dugu povijest kao oružje za ubojstva, omičljen ubojicama koji žele prikriti smrtonosan udarac.

Ubojstvo Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog vođe, na aerodromu u Maleziji oživjelo je tu fascinaciju trovačkim metodama.

U priči koja kao da je prepisana iz špijunskih romana ,šef obavještajaca u Južnoj Koreji rekao je da su sjevernokorejske agentice Kimu dale smrtonosnu dozu otrova, a izvještaji kažu da su ga otrovom pošpricale po licu, javlja AFP.

Obdukcija je obavljena u srijedu.

Otrovi su lako dostupni

Potencijalni trovač mogao je birati iz kataloga smrtonosnih kemikalija, od kojih su neke vrlo lako dostupne.

Ricin – koji se u prirodi javlja u sjemenkama ricinusovog biljnog ulja –  i talij (otrov za štakore) poznati su po svojim ubojitim svojstvima. Arsen donosi polaganu i sigurnu smrt, dok strihin izaziva jake grčeve i kolaps dišnog sustava.

“No, cijanid najbrže ubija i najlakše ga je otkriti, ostavlja tragove po cijelom tijelu”, rekla je Porntip Rojanasunan, stručnjakinja za forenziku i savjetnica tajlandskog ministarstva pravosuđa.

Rekla je da je žrtvina svjetlo crvena krv jasan znak da je otrovana cijanidom.

Ostale kemikalije, poput kalija, mogu uzrokovati jaku srčanu aritmiju, ali i brzo dovesti do srčanog udara.

Sporodjelujući otrovi, pak, mogu pomoći ubojicama da se neprimjećeno odšuljaju s mjesta zločina.

“No, kemijski spojevi nisu lagani za rukovanje i pohranu, mnogi imaju miris i boju zbog kojih ih je teško sakriti”, kaže Porntip.

Jabuke, kišobrani i vino

Priče o trovanju, izmišljene ili stvarne, stvorile su svoju vlastitu mitologiju.

Trovanje je postala sinonim za zakulisne spletke, podmukle političke protivnike, odmazdu i hladnokrvna ubojstva.

Shakespeareu je to bila omiljena tema, bio je sklon svoje likove ubijati otrovom, dok je  Snjeguljičina smrt nakon što je pojela otrovnu jabuku postala upozoravajuća priča za ljubomoru.

U stvarnom životu, znanstvenici još uvijek raspravljaju o tome jesu li arsen ili kobra ubili Kleopatru, o otrovanom vinu Aleksandre Velikog i otrovnim izlučevinama zbog kojih je možda skončao Napoleon.

 

Tjeskobne kućanice u viktorijanskoj Engleskoj postale su ozloglašne zbog trovanja arsenom hrane i pića svojih nasilnih muževa.

Puno je priča o trovanju vezano i uz bivši Sovjetski Savez. Bugarski disident Georgij Markov umro je 1978. nakon što je otrovan ricinom kroz vrh kišobrana u Londonu. Njegov ubojica nikad nije uhvaćen.

Tajanstvena ubojstva u Londonu

Moskva je optužena za ubojstvo na britanskom tlu kad je 2006. radioaktivnim polonijem usmrćen bivši ruski špijun Aleksandar Litvinenko.

U Aziji, članovi tajnovitog japanskok kulta ostavili su 1995. u tokijskoj podzemnoj željeznici vrećice s otrovnim tekućim sarinom, uzrokujući smrt najmanje 10 ljudi. Devet godina kasnije indonežanski aktivist za ljudska prava Munir Said Thalib otrovan je na letu iz Jakarte u Amsterdam.

Ako je seulski obavještajac u pravu, Sjeverna Koraja je sada dodala novo poglavlje u već pomalo zaboravljenu povijest trovanja.

 

 

Povratak na Net.hr