'OVO MORAJU SVI ZNATI!'

OSTALA JE BEZ KĆERKICE (1): ‘Počela je kašljati, mislili smo da je samo prehlada. A onda sam vidjela da daljinskom fali baterija…’

Teksas: Jednoipolgodišnja Reese u listopadu prošle godine progutala je bateriju iz daljinskog upravljača koja joj je spržila jednjak. Nakon velike bitke za njezin život, preminula je 17. prosinca. Njezina majka sada dijeli svoju priču kako bi upozorila druge roditelje na opasnost baterija

Kada je 17-mjesečna Reese iz Lubbocka u Teksasu počela hroptati prošlog listopada, njena majka Trista posumnjala je da ju vjerojatno muči kašalj. Kako bi bila sigurna, odvela je kćerkicu pedijatru koji joj je rekao da je djevojčica samo jače prehlađena i da će sve biti u redu.

Nakon što se obitelj vratila doma, majka je uočila da u njihovom daljinskom upravljaču nema baterije i problijedila je od straha. Smjesta je odvela Reese na hitnu pomoć, gdje su liječnici ustanovili da je zaista progutala plosnatu bateriju koja joj je spržila jednjak i ostavila rupu.

“Na rendgenu su potvrdili da je progutala bateriju i hitno su je operirali”, rekla je Trista za Today Parents.

Plosnate baterije opasne su zbog mogućnosti gušenja, a mogu izazvati i smrtonosnu kemijsku reakciju u tijelu. Naime, reagiraju na slinu uzrokujući nakupljanje kaustične sode koja izjeda tkivo poput kiseline čim je progutana.

Malena Reese hitno je operirana krajem prošlog listopada te se vratila doma nakon kratkog boravka u bolnici. Iako se Trista nadala da je najgore iza njih, djevojčica je nekoliko dana kasnije ponovno završila na Hitnoj jer joj se stanje pogoršalo.

“Stvorila se fistula, što je djelovalo poput prolaza za zrak. Nastala je rupa u dušniku i jednjaku. Kada se taj tunel stvorio, zrak je počeo ulaziti tamo gdje nije trebao. Hrana i piće također su išli tamo gdje nisu trebali”, objasnila je majka.

Liječnici su joj ugradili cijev za hranjenje i respirator  koji joj je pomagao pri disanju. U prosincu su rekli obitelji da trebaju ponovno izvesti operaciju fistule, a nekoliko tjedana kasnije djevojčica je skinuta s respiratora.

Želi upozoriti druge roditelje

Samo nekoliko dana kasnije, Trista je na nekoliko minuta otišla od kćerinog bolničkog kreveta, a kada se vratila, zatekla je liječnike i medicinske sestre koji ju pokušavaju oživjeti.

Osam do deset minuta nije davala nikakve znakove života, no naposljetku su je uspjeli oživjeti. Nedugo nakon toga liječnici su Reese ugradili cijev u dušnik koja pomaže s disanjem. Iako je Tristu prestravio zahvat, veselila se svakog mogućnosti da se njena kći oporavi.

Samo tri dana nakon operacije, stanje joj se ponovno pogoršalo te je preminula 17. prosinca. Trista sada dijeli svoju priču kako bi upozorila druge roditelje na opasnost baterija.

Tijekom liječenja svoje kćeri otvorila je Facebook stranicu pod nazivom Pray for Reese Hamsmith te je osnovala organizaciju Reese’s Purpose kako bi se borila za sigurnije baterije.

“Djeca umiru. Moramo učiniti sve što možemo kako bi roditelji dobili ove informacije i kako bi prisilili industriju da donese promjene kojima će zaštititi djecu”, zaključila je Trista.

Povratak na Net.hr