PAZITE NA NEPCA

NEMOJTE UPASTI U ZAMKU: Devet znakova po kojima ćete prepoznati loš restoran na Jadranu

Turstička sezona ide k svom vrhuncu, a s obale Jadrana u medije stižu i pohvale i pokude na račun ovosezonske ponude u ugostiteljskim objektima.

Kako to biva, pritužbi je uvijek više jer se po pravilu veća graja diže oko loše usluge i precijenjene hrane i pića. Zato iskusni znalci imaju savjete za mnoge još uvijek neiskusne goste koji se olako daju navući na lošu restoransku ponudu čak i kada je naizgled ponuđena na ekskluzivan način. Portal Plava kamenica sastavila je, kako piše, listu indicija na temelju kojih gost može zaključiti koje restorane mu je bolje zaobići. Ovih devet znakova trebali bi biti dovoljno upozorenje na loše restorane.

POSKUPLJENJA BEZ MILOSTI: Ovog će ljeta u Hrvatskoj zbog cijena u nesvijest padati i strani turisti, ne samo domaći

1. PLOČE S FOTOGRAFIJAMA HRANE

U većini slučajeva riječ je o velikim generičkim, mutnim fotografijama uvijek istih jela (meso sa žara, neka riba ili rakovi, pizza). Te fotografije nisu snimljene u tom restoranu i cilj im je izazvati želju za hranom asocijacijama na poznate okuse. Većinu restorana koji se reklamiraju fotografijama hrane, a ne pripadaju fast foodu ili sushi barovima, valja izbjegavati.

2. MIRISI

Ako se oko restorana širi onaj teški miris starog ulja u kojem se pržila riba i zagorenog češnjaka, ne dajte mu šansu. Kako god vam voditelj ili konobar pokušavali objasniti te mirise, opravdanja za loše sastojke, loše prakse i kuhinje koje nisu besprijekorno čiste jednostavno ne može biti.

3. PREŠIROKI JELOVNICI

Niti jedna kuhinja sa šest do dvanaest zaposlenih, što je standardni format malo većih restorana, ne može isporučivati burgere i pizze, pastu i salate, škampe, školjke i velike ribe. Kada ugledate restorane koji nude sve navedeno ili odlaze u još veću širinu, zaobiđite ih u najširem luku.

‘SATRU KAZAN ŠKAMPI, 10 KILA BRANCINA I ONDA SE ŽALE DA JE SKUPO’: Bloger Krule brutalno spustio chefu koji se žalio na cijene

4. VLAŽNI OVALI S RIBAMA

Budimo realni, većina restorana na moru prodaje smrznutu ribu. Neki restorani ribu odmrzavaju u moru kako bi sačuvali privid svježine. Ako na dnu ovala s ribama ugledate puno tekućine koja katkad poprima ružičastu boju razvodnjene krvi, možete biti sigurni da je riba bila smrznuta, koliko vas god konobar uvjeravao da je svježa. Škampe sa zelenocrnim oklopima nemojte ni pogledati.

5. LOŠE POSUDE ZA SOL I PAPAR, I OCAT I ULJE

Nesnošljivo velik broj domaćih restorana još uvijek koristi one ružne, okrugle ili četvrtaste posudice za sol i papar, naslijeđene od restorana iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Ako vlasnik restorana toliko ne poštuje svoje goste da nije kadar pobrinuti se oko takvih detalja koji ne koštaju mnogo, možete tek zamisliti koliko štedi na hrani.

‘OVO SU CIJENE ZA TRUMPA’: Na Jadranu je sve poskupjelo preko noći – trešnje i do 70, a grožđe čak 80 kuna!

6. PUNO JELA S MLJEVENIM MESOM

Izbjegavajte mljeveno meso u turističkim restoranima opće prakse. Zaista je krajnje neizvjesno što ćete zapravo pojesti. Istinu vjerojatno ne biste htjeli doznati.

7. ODSUSTVO SEZONSKIH NAMIRNICA I JELA

Izbjegavajte restorane koji baš nimalo ne poštuju sezonsku hranu i vremenske prilike. Ovih su nas dana u jednoj lijepo uređenoj marini na jos ljepšem otoku, po zvizdanu, na nekih plus 36, ponudili s dva gulaša od divljači, jednim gulašom od boškarina i punjenim paprikama. Kad vam na najvrući dan u godini pokušavaju prodati tako tešku hranu, očito je da ljudi koji vode takav restoran nemaju pojma o hrani.

OVAKO ‘GULE’ GOSTE NA JADRANU: Svježe lignje od smrznutih lignjuna i pizza za 90 koja vrijedi 10 kuna!

8. SUVENIRSKI TARTUFI

Kad god vidite da restoran nudi jela od tartufa po niskim cijenama, nemojte ih nipošto naručiti. Jeftini tartufi ne postoje. Postoje jeftini nadomjesci za tartufe poput ulja od tartufa ili tartufate, formata koji se sastoji od barem 90 posto šampinjona, s nešto loših tartufa i puno ulja od tartufa.

9. LOŠ KRUH

Ako vam u restoranu donesu stari kruh, budite sigurni da će i sve ostalo biti loše do grozno. Stari, ustajali tvrdi kruh temeljni je dokaz da restoran ne respektira hranu. Loš je kruh dobar razlog da se ustanete od stola i potražite drugi restoran, piše Plava kamenica.

Povratak na Net.hr