Tko bi rekao

NEKAD JE IZGLEDAO SKROZ DRUGAČIJE: Sve što morate znati o najpopularnijem kolaču na svijetu

Slatko, brzo, ukusno i jednostavno. Kada u glavi spojite sve te atribute nemoguće je da ne zamislite muffin. Taj maleni sočni kolač pečen u kalupu koji obožavaju i djeca i odrasli, zasigurno je jedan od najpopularnijih kolača na svijetu.

Iako je korijen imena francuski (moufflet), muffin je izvorno engleska slastica. U 10. stoljeću, kada je izmišljen, muffin se radio od ostataka kruha i biskvita i bio je hrana siromašnih. No neugledni kolač vrlo brzo dobiva aristokratski štih i postaje omiljeni doručak Britanaca, ali i neizostavni dodatak popodnevnih čajanki. Muffini tada, doduše, nisu imali gljivasti oblik već su zapravo izgledali kao debele palačinke koje su se rezale po sredini i punile raznim namazima.

Omiljeni kolač u Americi

Za oblik i okuse današnjih ultrapopularnih muffina u papirnatim košaricama zaslužni su Amerikanci.

Umjesto kvasca, oni su potkraj 18. stoljeća za pripremu počeli koristiti prašak za pecivo, a smjesu su ubacili u metalne modle. Oduševljeni dobivenim oblikom, muffine su krenuli osmišljavati u svim mogućim varijantama – slatkim, slanim, s dodatkom voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade, kakaa…. Muffini su ih toliko zaludjeli da je taj kolač postao službeni simbol četiriju američkih država.

Amerikanci toliko obožavaju muffine da su im dodijelili i dva nacionalna dana – 20. veljače slavi se dan muffina, a 11. srpnja Nacionalni dan muffina s borovnicama. Taj je muffin simbol države Minnesote, kukuruzni muffin je službeni simbol države Massachusetts, a muffin s jabukom simbol države New York.

Nisu isto što i cupcakes

Iako ih mnogi poistovjećuju s cupcakesima, to nisu isti kolači. Cupcake se pravi od smjese slične onoj za torte, punjeni su različitim kremama, ukrašeni glazurama i raznim dekoracijama i zapravo su minijaturna verzija torte. Muffin pak predstavlja jednostavniju verziju, manje je sladak i manje ukrašen.

Osnovni sastojci muffina su brašno, šećer, prašak za pecivo, jaja, masnoće i mlijeko. Savršeni muffin je simetričan, sa zaobljenim vrhom, a kada se prereže na pola mora biti vlažan, mekan i kompaktan. U sastojcima tijesta za muffine mogu se naći čak i začini – đumbir, papar, cimet, muškatni oraščić – koji se inače ne stavljaju u uobičajena peciva i kolače, a slana se varijanta vrlo često nudi uz dodatak slanine. U našim su krajevima muffini u modi posljednjih desetak godina, a najprisutniji su na dječjim rođendanima te kao omiljena slastica za svaki dan.

Tražite li provjerene recepte za muffine s opisom i detaljima pripreme, skinite besplatnu aplikaciju Dolcele na kojoj ćete zasigurno pronaći savršen recept za muffine, ali i razne druge kolače s fotografijama, videosnimkama i objašnjenjima korak po korak kako pripremiti slasticu.

Povratak na Net.hr