Uspjet ćete uvijek

VAŽNA SU SAMO DVA PRAVILA: Skupite hrabrosti, navucite pregaču i krenite u uzbudljivu akciju u kuhinji!

Idealan muffin ne priznaje samo jedan okus. Bez obzira odlučite li peći slatke, slane ili pikantne, važna su dva pravila – moraju biti iznutra sočni i nježni, a izvana hrskavi. Recepata ima na stotine, a mi vam dajemo savjete kako da vam uspiju svaki put.

1. Suhe i vlažne sastojke miješajte odvojeno

Tajna sočne teksture muffina je da se odvojeno izmiješaju suhi i mokri sastojci te da se vlažni sastojci pažljivo i ne predugo izmiješaju sa suhima. Pretjerate li s miješanjem, tijesto će biti gumeno.

2. Prava mjera vanilije i praška za pecivo

Kod pripreme muffina vrlo je važno držati se točnog omjera sastojaka. Posebnu aromu dobit ćete ako vanilin šećer zamijenite štapićem vanilije koji je najbolje staviti u mokre sastojke jer arome se bolje otvaraju u tekućinama. Prašak za pecivo možete kombinirati i polovicu zamijeniti sodom bikarbonom.

Takav trik dopušta se ako je recept na bazi mlijeka, a kod fermentiranih proizvoda poput jogurta i kefira bolje je igrati na sigurno i staviti samo prašak za pecivo.

3. Dodaci prema željama

Dodajete li biskvitu začine, umiješajte ih na početku u suhe sastojke, a dodajete li voće i orašaste plodove, učinite to na kraju, prije nego što muffine stavite peći. U pripremi čokoladnih muffina dajte prednost maslacu, a u voćnima prikladnije je koristiti suncokretovo ulje jer će biskvit ispasti nježniji i vlažniji. Od voća birajte ono koje u tijesto možete staviti cijelo, kao što su ribiz, borovnice, maline ili kupine.

4. Modle ne punite smjesom do vrha

Kako biste dobili lijep oblik, nemojte modle pretrpavati smjesom. Moraju imati dovoljno mjesta za širenje prije nego što izađu iz udubljenog dijela kalupa. Po želji, prije pečenja, na vrh smjese možete posuti voća, kockica čokolade ili grubo sjeckanih orašastih plodova za intenzivniji okus. To će se lijepo stopiti s vrhom muffina.

5. Pecite ih u papirnatim košaricama za dulju svježinu

Ako ih ne planirate pojesti isti dan, bolje je peći ih u papirnatim košaricama jer će muffini tako ostati dulje svježi. Klasične muffine prije pečenja možete posuti krupnim šećerom koji će na sebe vezati dio vlage iz tijesta i tako stvoriti posebnu koricu.

6. Pustite da se ohlade.

Kada ih izvadite iz pećnice, pustite nekoliko minuta da stoje u posudi u kojoj su se pekli, prije nego ih prebacite na rešetku kako bi se ohladili. Ovo je naročito važno za muffine koji nisu u papirnatim čašicama jer ćete na ovaj način spriječiti raspadanje. U svakom slučaju, izvadite ih nakon pet minuta jer će se u suprotnom navlažiti.

Želite li si maksimalno smanjiti trud, koristite papirnate košarice za muffine – tako poslije gotovo da i nema pranja. Napunite li kalupe više od 3/4, muffini će imati ravan vrh nalik na leteći tanjur. Moraju imati dovoljno mjesta za širenje prije nego što izađu iz udubljenog dijela kalupa.

• Ako vam se muffini ipak zalijepe za dno lima za pečenje, stavite lim nekoliko minuta na mokri ručnik.

• Nikad nemojte previše miješati sastojke za muffine – promiješajte suhe sastojke u jednoj zdjeli, tekuće u drugoj i zatim ih samo lagano sljubite vilicom. To će biti sasvim dovoljno.

Povratak na Net.hr