Play ponuda

MOŽEMO LI SE RAZMNOŽAVATI IZVAN ZEMLJE? NASA / po prvi put proučava kako funkcionira seks u svemiru

Image
Foto: Pinterest

U ranijim eksperimentima s bikovom spermom dogodio se neuspjeh, nadaju se kako će s ljudskom bolje proći

14.4.2018.
12:00
Pinterest
Play ponuda

Ljudska je sperma po prvi put poslana u Međunarodnu svemirsku postaju jer NASA želi doznati mogu li se ljudi razmnožavati u svemiru. Dostavljen raketom Falcon X slavnoga inženjera Elona Muska, uzorak će sperme biti predmetom brojnih eksperimenata ne bi li se otkrilo kako svemir i gravitacija utječu na ljudske stanice. Astronauti će u postaji otopiti zamrznutu spermu da vide može li seks u svemiru uroditi uspješnom oplodnjom.

Neuspjeh u prošlim istraživanjima

Znanstvena se studija provodi kao dio NASA-ine misije Micro-11, koja sadrži uzorke ljudske i sperme bikova. NASA se nada da će shvatiti kako mikrogravitacija utječe na pokretljivost spermija i koliko se dobro snalaze u svemiru. "Trenutno se malo zna o biologiji reprodukcije u svemiru, a ovaj će eksperiment početi popunjavati tu prazninu mjerenjem kako funkcioniraju bikova i ljudska sperma u svemiru", stoji u priopćenju.

Uspješna oplodnja ljudskog jajašca ovisi o nekoliko čimbenika i podijeljena je u dvije faze. Stanica spermija mora biti aktivirana, a zatim se lagano mijenjati dok pliva prema jajašcu da ga oplodi. U pripremi za spajanje s jajašcem, mora se kretati brže, a njegova stanična membrana mora postati fluidnija. U ranijim eksperimentima s bikovom spermom, aktivacija se događala brže u mikrogravitaciji, ali koraci koji dovode do uspješnog spajanja kasnili su ili se, pak, nisu ni dogodili.

shimmer fallback
shimmer fallback

ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O OPLODNJI: Znanstvenici otkrili da među spermijima ipak ne vrijedi pravilo ‘tko brži, pobjednik’

S ljudskom bi spermom moglo upaliti

"Kašnjenja ili problemi u ovoj fazi mogli bi spriječiti da se dogodi oplodnja u svemiru", upozorava NASA, koja po prvi put šalje ljudsku spermu, ali sperma bika se ponovno šalje radi usporedbe. Djelovat će kao "kontrola kvalitete", s obzirom na to da su goveđe stanice podložnije i jednoličnije u svojim pokretima nego njihovi ljudski parnjaci. Nakon odmrzavanja i aktivacije uzoraka sperme, istraživači će koristiti videozapis kako bi procijenili koliko se dobro sperma kreće u nepovoljnim svemirskim uvjetima.

Promjene u bikovu sjemenu će omogućiti istraživačima otkrivanje suptilnih razlika u spermi obiju vrsta. Nakon analize u svemirskoj postaji, uzorci će se pomiješati s konzervansima i vratiti na Zemlju. Ovdje će se utvrditi je li nastala fuzija i je li svemirska sperma različita od regularne zemaljske, prenosi Daily Mail.

"Još ne znamo koliko dugotrajan svemirski let utječe na ljudsko reproduktivno zdravlje, a ova bi istraga bila prvi korak u razumijevanju moguće reprodukcije u uvjetima smanjene gravitacije", dodali su iz NASA-e. Budući da je seks gotovo neizbježan u budućem dubinskom istraživanju svemira, sposobnost reprodukcije važna je jer misije mogu trajati i po nekoliko generacija. Svemir je neprijateljsko okruženje, gdje je zračenje stvaran problem za ljudsko tkivo.

Play ponuda
Play ponuda