BRZO I LAKO

TRIKOVI ZBOG KOJIH ĆE VAM ODJEĆA TRAJATI DULJE: Uklonite mrlje s košulje, riješite se smrada iz cipela…

Toliko su jednostavne da nećete moći vjerovati kako zaista djeluju. Ali ove su metode prošle testiranje i dobile zeleno svjetlo.

Čestim se nošenjem odjeća i obuća brzo i lako troši i uništava. Srećom, postoje trikovi uz koje im možete produljiti vijek trajanja.

Mrlje od tinte na torbici

Natopite komad vate octom i prebrišite uprljani dio svoje kožnate torbe. To vrijedi i za svaki drugi predmet od kože. Dapače, na ovaj način možete testirati autentičnost. Ako je riječ o pravoj koži, ocat ne bi smio skinuti boju s nje.

Sitni nabori na odjeći

Glačajući klasičnim glačalom za odjeću nerijetko se dogodi da povučete krivi potez i u materijal se urežu oštre linije, koje se potom teško izravnavaju. Ovdje uskače pegla za kosu. Prođite njome po kritičnom dijelu i nabori će trenutačno nestati. Ali to pali samo kod tanke odjeće (majica kratkih rukava, npr.). Deblji se komadi ne daju tako lako.

Smrad cipela

Ako ste zaglavili u tenisicama na kiši ili snijegu, one će neizbježno početi zaudarati ako se odmah ne osuše. Umetnite u svaku cipelu po jedan dnevni higijenski uložak. Oni će upiti višak vlage za dva sata.

Učinite obuću vodootpornom

Premažite tenisice ili cipele voskom i osušite fenom za kosu. Eksperiment je pokazao da ovo 100 posto funkcionira. Sloj voska je proziran i nevidljiv, a štiti obuću od vlage.

ŠIVAĆI TRIKOVI ZA POČETNIKE: Nema više odlazaka krojaču za svaku sitnicu, a evo i kako najlakše provući konac kroz iglu

Ogrebotine na obući

Manja oštećenja na, primjerice, bijelim tenisicama možete popraviti tako da na štapić za uši stavite malo vazelina i nanesete na ogrebotinu. Nažalost, to pali jedino kod zaista malih linija. Veća se oštećenja poznaju i nakon ovog tretmana.

Mucice na odjeći

Kad vam se na čarapama ili bilo kojem drugom odjevnom predmetu pojave mucice od pranja, jednostavno ih obrijte. Upravo tako, uzmite britvicu i izbrijte mucice. Ostat će glatka površina, samo budite oprezni i nježni da ne biste razrezali tkaninu.

Mrlje od znoja

Neki dolaze na ideju da mrlje od znoja uklanjaju dezodoransom u sticku. To je vrlo loša ideja. Ali zato zubna pasta može pomoći. Iako, koristite ju samo na svijetlim majicama. Ubuduće radije djelujte preventivno – stavite s unutrašnje strane majice po jedan dnevni uložak ispod svakog pazuha te spriječite probijanje znoja na tkaninu uopće.

Čuvanje visokih čizama

Ako im dopustite da se presaviju u gornjem dijelu, visoke čizme više nikad neće stajati uspravno. Kako biste ovomu doskočili, zarolajte veći časopis ili fascikl i ubacite vertikalno u čizmu. To će joj biti savršen oslonac da stoji uspravno.

Mrlje od tinte na odjeći

Vjerovali ili hne, antiseptički gel za dezinfekciju ruku jabolje je rješenje ako se slučajno pošarate penkalom po odjeći. Kapnite malo gela na mrlju i ona bi trebala nestati. Trik navodno pali i na mrljama od trajnog markera.

Povratak na Net.hr