EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIJE

PAZITE ŠTO BI USKORO MOGLO ZAMIJENITI BATERIJE: Možda vam se čini malo gadljivo, ali bilo bi revolucionarno

Neki znanstvenici predviđaju da bi znoj koji stvaramo tijekom tjelovježbe jednog dana mogao napajati električne automobile i bicikle

Na horizontu je nova generacija uređaja koje će napajati ljudski znoj umjesto elektrolita u baterijama, što bi moglo drastično smanjiti štetni elektronički otpad, piše Daily Mail.

Znanstvenici u Škotskoj razvili su fleksibilni superkondenzator napravljen od poliesterske tkanine koja se omota oko ruke tijekom tjelovježbe.

ŽELITE ZNATI KAKO ĆEMO ŽIVJETI ZA 20 GODINA? Stručnjaci su napravili stranicu na kojoj ćete provesti sate, ovo je nadrealno

ULAŽE SE VELIK NOVAC U BUDUĆNOST VOŽNJE AUTOMOBILA: Vozače će se poticati da sigurno voze, a najbolji će dobivati nagrade

Pozitivni i negativni ioni u znoju nositelja tako dolaze na površinu tkanine i uzrokujući reakciju koja stvara energiju. Znanstvenici tvrde da se uređaj može u potpunosti napuniti sa samo 20 mikrolitara znoja (manje od pola kapi).

Mnogi su uvjereni da bi tjelovježbom, odnosno znojenjem u bližoj budućnosti mogli napajati druge elektroničke uređaje, poput vozila.

Alternativa baterijama

Tehnologija koju napaja znoj mogla bi zamijeniti baterije koje su ograničavale prenosivost zbog problema poput pregrijavanja. Osim toga, toksični elektroliti u baterijama mogu ispustiti štetne kemikalije u atmosferu ili prodrijeti u podzemne vode, čime štete životinjama i biljkama.

Baterije su jeftinije i ima ih više nego ikada prije, ali često su izrađene od neodrživih materijala koji štetno djeluju na okoliš. Što se tiče uređaja, mogu se oštetiti i proliti toksičnu tekućinu na kožu nositelja.

“Ono što smo uspjeli dokazati po prvi put je pokazati da je znoj sjajna prilika da se u potpunosti riješimo toksičnih materijala, uz izvrsne performanse punjenja i pražnjenja”, objasnio je profesor Ravinder Dahiya sa Sveučilišta u Glasgowu.

Sportski satovi i nosivi uređaji postaju sve popularniji pa se stvara mogućnost ekološki prihvatljivije metode generiranja održive energije. Profesor dodaje da bi se na taj način u budućnosti pokretala električna vozila i bicikla, kod kojih bi otopina slična znoju zamijenila ljudski znoj.

Sudionici u eksperimentu trčali su po pokretnoj traci i u prirodi dok su nosili komad tkanine oko ruke. Oznojili su se toliko da su uređaju omogućili generiranje 10 milivata snage, što je dovoljno za napajanje nekoliko LED svjetiljki.

Povratak na Net.hr