Na izboru za Miss svijeta ne smiju u bikiniju na pozornicu

Natjecateljice za Miss svijeta koje će se ovog rujna u Indoneziji natjecati za tu prestižnu titulu neće se moći predstaviti u bikinijima kako ne bi ‘povrijedile vjerske osjećaje’ u ovoj muslimanima najnapučenijoj zemlji na svijetu.

Organizatori natjecanja potvrdili su kako će 137 djevojaka, koje se nalaze u konkurenciji, na pozornici umjesto u bikinijima pojaviti u jednodijelnom kostimu, s tim da će preko gornjeg dijela tijela također morati imati sarong.

‘Ovo je potpuno opravdano u državi koja preferira jednodijelne kupaće kostime’, kazala je predsjednica organizacije izbora za Miss svijeta, 72-godišnja Julia Morley, istovremeno demantirajući kako je ova odluka nastupila nakon lokalnih primjedbi na račun natjecanja.

No, indonežanski mediji javljaju kako se nekoliko konzervativnih grupa izjasnilo protiv održavanja ovog natjecanja, ističući bikinije kao glavni problem. Ministar turizma Sapta Nirwandar potvrdio je i kako je vlada također poslala upit organizaciji natjecanja da slijede indonežansku tradiciju. Od ukupno 240 milijuna Indonežana gotovo 90 posto njih izjašnjavaju se kao muslimani.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Indonezija se pokazala problematičnom po pitanju nastupa zabavnog sadržaja, i to uglavnom zbog prijetnji radikalnih muslimanskih organizacija. Primjerice, prošle je godine Lady Gaga bila prisiljena u potpunosti otkazati svoj nastup nakon što se našla pred vatrom takvih ekstremista koji su njezin nastup ocijenili nemoralnim. Prošlog je mjeseca američki rock bend Aerosmith otkazao koncert u Jakarti, glavnom gradu Indonezije, zbog ‘sigurnosnih razloga’.

Povratak na Net.hr