Pure Human

MODNI FRANKENSTEIN: Slovenska dizajnerica radi kolekciju od kože pokojnog Alexandra McQueena

Mlada Slovenka Tina Gorjanc prihvatila se neobičnog projekta, izrade kolekcije odjeće i modnih dodataka iz materijala sličnog ljudskoj koži, u koji će biti ugrađen sačuvani biološki materijal Alexandera McQueena, britanskog modnog dizajnera umrlog prije šest godina.

Svojim bizarnim projektom Gorjanc, koja studira dizajn na britanskom sveučilištu Central Saint Martins, želi upozoriti na zakonske “rupe” zbog kojih u budućnosti može doći do zloporabe biološkog materijala.

PRODAJU PSE KAO MODNE DODATKE? Nitko ne zna jesu li ozbiljni ili je to nekakav pokušaj reklame

“Što tek mogu korporacije”

Iz genetskog materijala dobivenog iz sačuvanih vlasi McQueenove kose u laboratoriju je razvijeno kožno tkivo slično ljudskom tkivu, postupak je u svibnju službeno patentiran, a Tina Gorjanc objavila je da će oblikovati kolekciju jakni i torbica, te drugih modnih dodataka, prenose slovenski mediji iz britanskog tiska. Više o svemu možete vidjeti na njenom portfoliju.

“Ako je studentica poput mene bila u stanju patentirati takav materijal jer ne postoji zakon koji bi to spriječio, onda možemo samo zamisliti što bi sve u budućnosti u stanju bile učiniti velike korporacije sa svojim neograničenim sredstvima”, rekla je dizajnerica o svojoj kreaciji nazvanoj Pure Human project koja je predstavljena na završnoj godišnjoj reviji studenata njenog fakulteta.

Povratak na Net.hr