JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVIJETU

MISTERIOZNO PONOĆNO UNIŠTENJE: Poznati teleskop koji ‘hvata’ vanzemaljce i asteroide razbio se u – komadiće…

Jedan od najvećih teleskopa na svijetu možda ne znate po imenu, no sigurno ste ga vidjeli u nekoliko filmova

Opservatorij Arecibo, odnosno gigantski teleskop u Portoriku poznat po potrazi za asteriodima i vanzemaljskim životom u svemiru, ovoga tjedna je utihnuo nakon teške i misteriozne nesreće u kojoj je uništen reflektorski teleskop, piše Live Science.

Naime, 10. kolovoza pukao je metalni kabel u objektu koji je uništio radar i stvorio rupu dugu 30 metara, prema izjavi Sveučilišta u središnjoj Floridi koje upravlja pogonom Nacionalne zaklade za znanost. Isti je kabel uništio nekoliko drugih kablova i platformi koje podupiru teleskop, zbog čega je na tlo pala velika količina krhotina koja sada tehničarima otežava pristup mjestu nesreće.

ProfimediaFoto: Profimedia

Arecibo je počeo s radom 1963. s dna prirodne vrtače u Portoriku. U vrijeme dovršetka, bio je najveći svjetski teleskop s jednim tanjurom, čija je promjer bio 305 metara. Iako teleskop možda ne znate po imenu, vjerojatno ste ga već vidjeli. Naime, pojavio se u filmu ‘Kontakt’ iz 1997., i u filmu ‘Zlatno oko’ iz 1995., odnosno 17. filmu o agentu Jamesu Bondu.

Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom

Arecibo je igrao središnju ulogu u potrazi za izvanzemaljskom inteligencijom od 1970-ih. Naime, 1974. astronomi su pomoću radio-teleskopa poslali binarni kod prema gustom skupu zvijezda udaljenih 25.000 svjetlosnih godina, nadajući se da će poruku primiti druga tehnološki napredna civilizacija.

Slični eksperimenti i dalje su ključni dio rada opservatorija, kao i planetarna obrana. Arecibov planetarni radarski projekt, dio NASA-inog programa planetarne obrane, odgovoran je za otkrivanje i proučavanje objekata koji su u blizini Zemlje (poput asteroida) koji bi mogli predstavljati prijetnju našem planetu.

Taj je projekt, uz sve druge, zaustavljen zbog štete na tanjuru. No, Arecibo se i prije oporavio od sličnih oštećenje, uključujući i posljedice potresa i uragana Maria pa ova nesreća vjerojatno neće biti izuzetak.

Ipak, ne možemo ne pomisliti, kako bi ovo bilo nezgodno vrijeme da vanzemaljci konačno odgovore na našu poruku.

Povratak na Net.hr