MNOGI RODITELJI OKLIJEVAJU

MISLITE NA BAKE I DJEDOVE; Liječnici tvrde da bi se i djeca ove godine trebala cijepiti: ‘Kombinacija gripe i covida bi mogla biti fatalna!’

Njemački infektolog tvrdi da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i covida mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi

Liječnici uoči početka svake zime pozivaju sve starije i bolesne da se cijepe protiv gripe, a mlada i zdrava djeca im nisu u fokusu, no ove bi se zime to moglo promijeniti. S obzirom na pandemiju koronavirusa, liječnici iz mnogih dijelova svijeta sve su skloniji tome da se uoči ove sezone gripe cijepe i djeca.

Pošto djeca mogu prenijeti virus gripe, kao jedan od argumenata za njihovo cijepljenje navodi se olakšavanje tereta zdravstvenom sustavu. Njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, kaže da je zaštita baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i covida mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi.

DVOSTRUKA ZARAZA JE MOGUĆA: Epidemiolozi otkrili što se događa ako se spoje Covid i gripa; Cijepiti se nikad nije bilo važnije

Mnogi roditelji oklijevaju

Mnogi liječnici se s time slažu, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kaže da je “cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. – 2021. najvažnije dosad”. Ipak, mnogi roditelji oklijevaju. Jedan od razloga je činjenica da djeca školske dobi relativno dobro podnose gripu, rekao je Salzberger. No ako dijete ‘pokupi’ virus u vrtiću ili školi može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti.

I ne treba zaboraviti da je koronavirus i dalje velika prijetnja, napominje njemački infektolog. “Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija”. Cjepivo protiv gripe jednostavno smanjuje dio opasnosti.

Ono je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, kazali su s Instituta Roberta Kocha, njemačkog centra za kontrolu bolesti. Idealno bi bilo, kažu liječnici, cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca. No ipak je najvažnije da se cijepe oni stariji od 60, trudnice, osobe s kroničnim bolestima i zdravstveni radnici.

ŠTO AKO NETKO U ISTO VRIJEME OBOLI OD GRIPE I KORONAVIRUSA: ‘Bilo bi jako dobro da se ljudi cijepe…’ 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr