MAMA IZ HRVATSKE

MAJIN VODIČ ZA UŠTEDU PRAVI JE HIT: ‘Postoji trik s akcijama trgovačkih centara, uz njega štedim 2000 kn mjesečno’

Nekad je puno vremena trošila u kupnji namirnica i razmišljanjima o obrocima, ali otkad se prebacila na ovaj sustav planiranja, život joj se promijenio nabolje

Kako je biti majka troje djece u Hrvatskoj, uspješno žonglirati s poslovnim i privatnim životom i pritom ne bankrotirati? Profesorica matematike i majka troje djece Maja Škarica shvatila je da previše troši na hranu pa je razradila sustav štednje, koji je postao hit na društvenim mrežama.

U vrlo kratkom roku ova je mama iz Ivanić-Grada rodila troje djece te brzo zaključila kako će, ne dovede li se malo u red, u najmanju ruku – bankrotirati.

“Još dok nas je bilo četvero, a treće dijete na putu, izračunala sam kako mjesečno na hranu trošimo oko 3000 kuna, što mi se činilo previše. Osim toga, mislila sam, što će tek biti kad nas bude petero? Odlučila sam da trebam osmisliti neki način kako uštedjeti, što sam vrlo brzo i napravila”, kazala je Maja za Jutarnji list.

Prati akcije samo jednog dućana

Ona na Facebooku i Instagramu redovito dijeli savjete i pomaže drugim roditeljima u raspodjeli mjesečnog budžeta kako bi bacali što manje hrane te, u konačnici, živjeli zdravije, sretnije i manje opterećeno. Ipak, za Jutarnji je priznala kako nije uspjela odmah od prve, nego je njezin model nastao kroz proces pokušaja i pogrešaka.

“Naime, kada sam odlučila štedjeti, dogovorila sam se sama sa sobom da ću početi skupljati kataloge trgovačkih centara i kupovati isključivo namirnice koje su na akciji. Tako sam i krenula, no nakon dva mjeseca shvatila sam da trošim jednako kao i prije jer kupujem previše, neorganizirano, a na kraju puno hrane i bacam. Shvatila sam da to nije dobro i da trebam taj svoj model malo promijeniti”, objasnila je Škarica.

Tako je odlučila sljedeće – u špeceraj će odlaziti isključivo jednom tjedno, pratit će katalog i akcije samo jednoga trgovačkog centra, a kako bi bila sigurna da neće previše potrošiti, svaki će tjedan izraditi jelovnik za sljedećih tjedan dana kako bi točno znala koje joj namirnice i u kojoj količini trebaju.

Taj će se jelovnik, naravno, u većini sastojati od namirnica koje je moguće kupiti na akciji, a s popisa za kupnju trajno će izbaciti slatkiše i sokove, koje će nadomjestiti jednostavnim, brzim kolačima te rashlađenim čajem.

E, ova njezina metoda pokazala se iznimno uspješnom pa je obitelj Škarica, zahvaljujući Majinu umijeću, brzo izračunala kako joj s ovim sustavom kupnje mjesečni budžet za namirnice sada čini između 1000 i maksimalno 1200 kuna, s time da sada iz njega prehranjuju jednog člana obitelji više nego prije.

Planira jelovnike za cijeli tjedan

“Pokazalo mi se jako bitnim što sam se ograničila samo na jednu trgovinu, jer sam obilaskom više njih i više kupovala pa je cijela ta priča gubila smisao. Izrada tjednih menija, pak, omogućila mi je da planski kupujem namirnice, točno onoliko koliko nam treba pa skoro više uopće ne bacamo nikakvu hranu”, otkrila je ova snalažljiva majka.

Maja kaže kako joj izrada tjednog menija oduzima maksimalno deset minuta tjedno, a u pravilu se vrti oko 40 obroka osmišljenih prema željama cijele obitelji. Jelovnici se izrađuju za razdoblje od četvrtka do srijede, a u trgovinu odlazi petkom kako bi uhvatila i vikend-akcije te dodatno uštedjela.

Kada se neke namirnice, koje svi posebno vole, nalaze na vrlo dobrim akcijama – recimo, 18 kuna za kilogram šnicla ili svinjsku lopaticu – Maja kupi veću količinu pa dio zamrzne, a dio odmah priprema. Slično je i s tjesteninom – kada ulovi akcijsku cijenu od kune za paket špageta, ona ih odmah kupi 20.

Kruh je, također, gotovo uvijek domaći, no obitelj nije baš tvrdoglavo vezana uz svoje tjedne planove. Iznimke su, naravno, slavlja i objedi za goste, a djeca zasad jako dobro reagiraju na ovaj sustav.

“Doduše, sada su još mali, ne znam hoće li mi sve to tako planski prolaziti kada budu tinejdžeri”, iskreno će Maja, koja priznaje da joj je njezin model štednje i organizacije život poprilično izmijenio nabolje.

Ima i onih koji joj prigovaraju

Nekad je puno vremena trošila u kupnji namirnica i razmišljanjima o obrocima, a ponašala se, priznaje, i kao kompulzivan kupac – kupovala i ono što treba i što ne treba, ne razmišljajući previše o posljedicama za novčanik.

“Sada znam da živimo bolje i sretnije, iako ima onih koji mi prigovaraju zbog mojih menija. Kažu da nisu dovoljno zdravi, ali ja se na to ne obazirem. Jedemo raznoliko i mojoj djeci baš ništa ne nedostaje”, istaknula je Škarica.

U slobodno vrijeme, ova profesorica vodi i stranicu na Instagramu, gdje objavljuje tjedne jelovnike, popise namirnica, planove čišćenja, recepte i sve ono što bi ljudima moglo pomoći bolje organizirati život te si time priuštiti nešto više slobodnog vremena.

“Naravno, svatko te rasporede i planove treba prilagoditi sebi te uključiti i članove obitelji u promišljanje o tome što bi rado voljeli jesti. Treba malo vremena da se čovjek svemu prilagodi. No, bitno je da si odredi neki tjedni budžet kada je u pitanju hrana, ali i da si da nešto vremena kako bi stvorio zalihe nekvarljive hrane, nakon čega je spreman početi”, zaključila je za Jutarnji list.

Maja svoje savjete uskoro planira pretočiti u internetsku stranicu, na kojoj će se svi znatiželjnici moći malo detaljnije upoznati s njezinim modelom štednje. Imat će, najavljuje, najmanje 2000 razloga zašto da to učine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr