ABRA-KADABRA

MAĐIONIČARSKI TRIKOVI IZ KUĆNE RADINOSTI: Isprobajte svoje čarobne sposobnosti na djeci ili gostima, ostat će ‘paf’

Tko ne voli trikove? Oni nisu rezervirani samo za djecu. Svi vole gledati kako zec iskače iz šešira iako znaju da su prevareni i da iza toga ne stoji nikakva magija.

Pripremili smo za vas nekoliko mađioničarskih trikova koje možete izvoditi kod kuće, a kojima ćete oduševiti djecu i goste koji vam dođu na ručak ili tulum.

Jaje u boci

Potrebno vam je: jaje, boca s grlom užim od jaja, tanke trake papira i kapi biljnog ulja.

Eksperiment: Je li moguće nagurati obično jaje u bocu, a da ono ostane čitavo? Da, moguće je. Najprije skuhajte jaje i odstranite ljusku. Grlo boce namažite biljnim uljem. Tanku traku papira zapalite i stavite na dno boce, a zatim odmah postavite jaje na vrh grla. Jaje će se usisati unutra.

Što se ovdje događa? Plamen sagorijeva kisik u boci, što dovodi do nastanka rijetkog zraka. Smanjeni tlak unutar boce zajedno s normalnim tlakom vani djeluju tako da jaje upadne u bocu. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti, jaje prolazi kroz uski vrat boce.

Fontana od kole

Potrebno vam je: boca dijetne Coca-Cole od dvije litre i pet do šest Mentos bombona.

Eksperiment: Najbolje ga je izvoditi vani ako ne želite da Coca-Cola pršti po cijeloj kući. Ubacite Mentos bombone u bocu – reakcija je gotovo trenutačna. Kako biste si olakšali, možete bombone staviti na savijeni komad papira i dopustiti im skliznu u kolu. Ne zaboravite se maknuti od boce što je brže moguće nakon što ste stavili Mentose.

Što se ovdje događa? Slatkiši oslobađaju plin ugljičnog dioksida u Coca-coli, uzrokujući da se ona vrlo brzo zapjeni i počne izlaziti iz boce poput fontane.

RAZOTKRILI POPULARNE MAĐIONIČARSKE TRIKOVE: Ako vam je dosta obmana, pogledajte video

KAD MAĐIONIČAR GADNO ZA*EBE: Dao mu mobitel, no ovakvom raspletu se nije nadao

Ražnjić u balonu

Potrebno vam je: balon, drveni ražnjić i mala količina šampona za bebe ili biljnog ulja.

Eksperiment: Napušite balon na srednju veličinu. Namočite ražnjić u ulje i lagano ga, ali čvrsto gurnite kroz balon. Nastavite vrtjeti i gurati ražnjić polako dok ne izbije na drugu stranu balona. Vaša će djeca biti iznenadena kada vide da je balon ostao čitav.

Što se ovdje događa? Gumeni balon sastoji se od dugog lanca molekula zvanih polimeri, koji se razvlače kako se balon puni. Kada probušite balon drvenim štapićem, polimerni lanci pomiču se u stranu, ali ostaju povezani, stoga balon ne puca. Namakanje vrha ražnjića u ulje također pomaže u sprječavanju pucanja balona.

Goruća šibica

Potrebno vam je: šibica i upaljač

Eksperiment: Zapalite šibicu i držite je oko 10 – 15 centimetara od zida. Prođite rukom iznad plamena. Primjetit ćete da je na zidu samo sjena vaše ruke i šibice. Plamen se neće pojaviti.

Što se ovdje događa? Vatra ne stvara sjenu jer ne sprječava prolaz svjetlosti na isti način na koji to fizički materijali rade.

Kugla leda obojena iznutra

Potrebno vam je: kalup za led (također mogu poslužiti čaše ili zdjele), pladanj, sol, boja za hranu i čajne žličice.

Eksperiment: Navečer stavite vodu u kalupe ili čaše kako bi se preko noći stvorio led. Sutradan, pripremite nekoliko jakih solnih otopina u nekoliko spremnika i dodajte im boju za hranu. Postavite led na pladanj i pomoću žličice stavite nekoliko kapljica otopine soli na njih. Sol će napraviti male rupe u ledu, a boja će stvoriti lijepe uzorke unutra.

Što se ovdje događa? Kada natrij dolazi u dodir s ledom, oslobađa se toplina, koja otapa led.

Kiša u kući

Potrebno vam je: Velika prozirna posuda (staklenka, zdjela za salatu), voda, čajna žličica, tekuća boja za hranu, deterdžent za pranje posuđa.

Eksperiment: Ulijte vodu u spremnik i dodajte deterdžent za pranje kako bi se na površini pojavila velika pjena. Zatim čajnom žličicom stavite nekoliko kapi boje za hranu na površinu pjene. Pričekajte trenutak, onda biste trebali vidjeti “kišu” koja izlazi iz dna.

Što se ovdje događa? Boja za hranu gušće je strukture nego voda, stoga vidno prolazi kroz nju i polako pada na dno posude. Ovaj eksperiment sjajan je način da objasnite djeci kako kiša djeluje u stvarnom životu.

Povratak na Net.hr