UŠLA U POVIJEST

VEĆ SU JOJ UGINULA DVA PARTNERA: Deprimirana ženka čimpanze oporavlja se u Brazilu, još nije spremna za novu vezu

Marcelino koristi sav svoj šarm da privuče pozornost Cecilije, ali ona se još ne osjeća spremnom da započne ljubavnu vezu.

Ne radi se o sapunici nego o svakodnevici 20-godišnje ženke čimpanze koja se pokušava ponovno radovati životu u skloništu za velike deprimirane i zlostavljane majmune u Brazilu. U travnju je Cecilia primljena u Utočište za velike primate u Sorocabi, 100 km od Sao Paula.

Prije toga je živjela zatočena u kavezu zoološkog vrta Mendoze, u Argentini, gdje su joj uginila oba partnera, Charly i Xuxa. Njezine životne uvjete ocijenjene “žaljenja vrijednim” osudila je lokalna nevladina organizacija.

DUGO IM TREBA DA SE PRIVIKNU: Majmuni mijenjaju način ponašanja kada znaju da ih promatraju ljudi

Ušla je u povijest zahvaljujući sudskoj odluci da je se vrati na slobodu, prvoj tog tipa za čimpanzu, što je završilo premještajem u sklonište. Taj je primjer slijedilo u srpnju i kolumbijsko pravosuđe, koje je tako oslobodilo medvjeda Chucha iz zoološkog vrta i premjestilo ga u rezervat u kojem je živio prije nego što je bio je zatočen. No, Ceciliji predstoji dugi put.

“Kad je stigla, nije imala tjelesnih problema, ali je bila vrlo deprimirana”, prisjeća se veterinarka Camilla Gentille.

Utemeljeno 2000. privatnim sredstvima, sklonište od 50 hektara dom je za ukupno 280 životinja. Uz majmune, za lavove i medvjede brine se ekipa od 30 osoba. Cecilia još ima puno godina pred sobom s obzirom na to da čimpanze mogu doživjeti 50. Sad joj treba pronaći partnera. Ekipa u skloništu nada se da će Marcelino biti izabranik njezina srca.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr