Amazon, Etsy, Google...

PAS U UREDU: Kućni ljubimci na radnom mjestu više nisu tabu, radnici produktivniji, tvrtke zadovoljnije

Kućni ljubimci na radnom mjestu u SAD-u više nisu tabu. U poslijednje 3 godine, čak 5 posto kompanija, odobrilo je svojim zaposlenicima da na posao dovedu psa ili mačku. Čak 9 posto tvrtki svojim zaposlenicima, osim standardnog, nude i ugovor o radu u kojemu je ponuđeno i besplatno zdravstveno osiguranje za kućne ljubimce.

“Poslodavci su shvatili da, ukoliko svojim zaposlenicima dozvole dovođenje kućnog ljubimca na posao, dobivaju zadovoljne radnike, ljude koji su opušteni u uredi i koji su spremniji raditi prekovremeno”, kaže za CNBC predsjednik Američkog udruženja proizvođaća opreme za ljubimce, Bob Vetere.

pas lopta ured

Prema Vetereovim saznanjima, današnja generacija, starosti između 18 i 35 godina, svoje kućne ljubimce doživljava članovima produžene obitelji i doista im je stalo da se prema tim životinjama odnosi sa pažnjom. Amazon, Etsy, Google, Bissell, Clif Bar i Petco samo su neke od globalnih koorporacija koje su odobrile dovođenje kućnih ljubimaca na posao.

“Imamo podatke da 30 posto pasa koji su u vlasništvu naših zaposlenika svakodnevno dolazi na posao. Tome posvećujemo posebnu pažnju, baš kao što i njihovi vlasnici posvećuju njima”, rekla je direktorica središnjice tvrtke Amazon u Seattleu.

Ta središnjica podrazumijeva čak 25 tisuća zaposlenih, u najmanje 30 zgrada. To znači kako 2 tisuće pasa svakodnevno dolazi na posao, a na ulazima u zgrade dočekuje ih se sa kolačićima za pse i zdjelicama vode.

Rukovodstva tvrtki koje su prijateljski nastrojene prema ideji da kućni ljubimci prate svoje vlasnike na posao ističu kako je najveći problem prostora. Petco, tvrtka koja proizvodi i prodaje sve što je potrebno za kućne ljubimce, dugo je tražila nekretninu koja bi odogovarala toj, kućnim ljubimcima naklonjenoj, poslovnoj politici.

U podružnici u San Diegu za Petco radi 650 ljudi, od čega njih 45 posto kod kuće ima kućnog ljubimca.

“Kada na sastanak s vama ušeta i vaš kućni ljubimac, odmah se svi osjećaju opušteno”, kaže direkotor ljudskih potencijala Petcoa, Charlie Piscitello.

“Prisutnost psa eliminira nelagodu i strahove koji su ponekad prisutni u ljudskoj komunikaciji”, pojašnjava ovaj direktor.

pas telegram gus

Pozitivna iskustva bilježe i u Etsyju, tvrtki koja ima urede u New Yorku, Dublinu i Londonu. Njihovih 10 posto zaposlenika posjeduje kućne ljubimce i smiju ih dovoditi na posao.

pas telegram tipi

“Broj mlađe radne snage u našim je uredima porastao, a s njima i broj pasa koje svakodnevno gledamo u našim uredima. Ljudi to žele. Čuli su da je kod nas to dozvoljeno, pa žele raditi za nas”, rekla je direktorica za ljudske potencijale Sarah Starpoli. 

Izvor: CNBC

Povratak na Net.hr