Play ponuda

Otvara se najveći park za pse u Zagrebu

shimmer fallback
9.7.2014.
15:01
Play ponuda

Radove koji počinju drugom polovicom kolovoza izvodit će tvrtka 'Zrinjevac', završetak radova planira se u rujnu, a otvorenje 4. listopada na Međunarodni dan kućnih ljubimaca. Radi se o površini koja je ranije prostornim planom uređenja Grada predviđena za izgradnju parka za pse, a ukupna vrijednost projekta koji su u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenuli Nestlé Purina i Pet centar je oko 300.000 kuna.

'Prema procjenama, danas u Zagrebu ima oko 60.000 pasa kućnih ljubimaca. U želji da poboljšamo kvalitetu njihovih života, ali i potaknemo njihove vlasnike da više vremena provode u prirodi, došli smo na ideju 'Vau parka'. Projekt u budućnosti planiramo proširiti i na ostale gradove u Hrvatskoj', istaknula je voditeljica komunikacija i marketinških servisa Nestlé Adriatic, Olivera Međugorac.

Uređenje i opremanje 'Vau parka' u Zagrebu osmislio je arhitekt Duje Dvornik. Pristup parku bit će osiguran s dvije strane – za dolazak automobilom namijenjen je ulaz iz Hegedušićeve ulice, dok je za pješake predviđen i ulaz sa sjevera, odnosno iz smjera Maksimirske ulice. Osim ograde dovoljno visoke da zaštiti pse, u parku će biti postavljene i polivalentne natkrivene klupe za sjedenje, sprave za igranje pasa, kante za otpatke te šetnica, istaknuo je Dvornik.

Oblik parka je pravokutan, dimenzija 37,5x52,5 metara, ukupne površine 1.970 četvornih metara, s tim da je duža strana postavljena u smjeru sjever – jug. Cijeli je park ograđen ogradom visine 120 centimetara.

Park je projektiran kao travnata površina s dva opločena 'otoka' povezana pješačkom stazom, koja spajaju ulaze s prostorom za boravak vlasnika pasa. S obzirom na orijentaciju sunca, osmišljeni su jutarnji i popodnevni 'otok'. Jutarnji 'otok' ukomponiran je u postojeće visoko zelenilo dok je popodnevni opremljen klupom s nadstrešnicom pa, osim zaštite od sunca, može poslužiti i kao zaklon vlasnicima pasa za kišnih dana. Pri izboru postojeće i dizajniranju nove opreme za pse koristit će se prirodni, ekološki i održivi materijali.

'Plan Grada Zagreba je u svakoj gradskoj četvrti otvoriti po jedan park za pse i na taj način vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima osigurati dovoljno prostora za druženje na otvorenom', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, istaknuvši da su podržali ovu inicijativu jer je za realizaciju ovog i njemu sličnih projekata iznimno važna suradnja privatnog i javnog sektora.

Direktorica Pet centra, Ljiljana Markov Međugorac naglasila je kako psima i njihovim vlasnicima puno znače aktivnosti na otvorenom, no da su ponekad u uvjetima urbanog života mogućnosti za to vrlo ograničene. Za potrebe uređenja i opremanja maksimirskog 'Vau parka', Pet centar odlučio je do kraja godine izdvajati deset kuna od svakog kupljenog proizvoda iz asortimana Purina Pro Plan hrane za pse te će na taj način izgradnji parka doprinjeti sa 150.000 kuna.

Play ponuda
Play ponuda