OPASNO VRIJEME

OPET DOLAZI DOBA SULUDOG BACANJA PETARDI: Mnogi će stradati, a najosjetljiviji su ljubimci

Približava se novogodišnje vrijeme, a samim tim i sezona petardi i vatrometa, piše IFLScience.

I dok neke pse to niti najmanje ne smeta, oko 45% pasa ima fobiju od petardi, što sve više postaje ozbiljni problem za brojne vlasnike ovih četveronožnih ljubimaca. Ali s pravilnim treniranjem možete pomoći svome psu da se manje plaši eksplozija.

CURICA IZ ZAGREBA: ‘Ne pucajte petarde jer nam plašite ljubimce, a oni moraju van’

Pažljivo s lijekovima

Kao prvo, ono što nikako ne biste trebali davati preplašenim psima. Prečesto se psima koji se boje vatrometa prepisuju razni sedativi. ACP (acepromazin) jedan je od takvih lijekova, ali pokazalo se kako u stvari povećava osjetljivost na buku kod pasa, dok istovremeno smanjuje njihovu sposobnost fizičkog odgovora.

Drugim riječima, ACP može učiniti da vaš pas postane još svjesniji buke ali je manje u stanju odgovoriti na nju. Zamislite na trenutak da se jako bojite paukova. A sada zamislite da ste zaključani u prostoriji prepunoj paukova.

A onda još zamislite da ste toliko pod sedativima da se ne možete ni pomaknuti. Netko izvana bi pomislio, s obzirom da ne reagirate, kako je s vama sve u redu. Ali iznutra, stvar definitivno nije takva.

uplašeni pas
Sedativi najčešće nisu najbolje rješenje za strah od petardiFoto: Astakhova/Thinkstock

U zadnje se vrijeme sedativi poput deksmedetomidina nude veterinarima i vlasnicima pasa kao sredstvo za plašljive pse, ali oni mogu predstavljati ozbiljne rizike za zdravlje čak i u manjim dozama, na primjer tako što smanjuju količinu krvi koja se pumpa širom tijela.

Čak se preporučuju i nadomjesci kisika manjim životinjama koje primaju takve sedative.

PETARDE SU ZA RETARDE: Od pirotehnike ne stradavaju samo djeca nego i tisuće ljubimaca

S druge strane, postoje lijekovi koji mogu sigurno smanjiti tjeskobu, a neki i smanjuju sposobnost pasa da se slijedećeg dana sjećaju petardi, poput benzodiazepinada. No studije pokazuju da ako vlasnici koriste lijekove tijekom sezone petardi i vatrometa onda rijeđe provode plan promjene ponašanja ljubimaca, potreban kako bi se pravilno i na dugi rok uklonio strah od pirotehnike

Što možete učiniti

Što onda konkretno možemo učiniti kako bi pomogli našim psima tijekom nadolazećeg potencijalno stresnog perioda. Prevencija je uvijek bolja od liječenja tako da je najbolje s ovime početi prije same sezone petardi, a idealno je da je pas još uvijek mlad.

pas i petarda
Psi i petarde nikako ne idu zajednoFoto: Darren Hatt/Thinkstock

Kao prvo, uzmite u obzir okoliš u kojem se nalazi vaš pas. Psi trebaju mjesto na kojem će se osjećati sigurno a to možete napraviti na brojne načine. Koristenje psećih feromona pokazalo s kao uspjkešan način smanjivanja tjeskobe kod pasa, i može pomoći u stvaranju sigurnoe okoline.

Isto tako možete napraviti mjesto u vašem stanu ili kući koje je zaklonjeno, tiho, i u koje vaš pas može ući kad god želi. Uz to, kada je vrijeme bacanja petardi, pobrinite se da vam je pas nahranjen, te da je obavio šetnju prije mraka. Ako vaš pas mora izaći van nakon što padne mrak, obavezno ga vodite na uzici, jer broj izgubljenih pasa naraste za 40% tijekom svake sezone vatrometa.

Ostavite TV ili radio upaljen kako bi poslužili kao utješna distrakcija i spustite zastore kako bi umanjili bljeskove i buku eksplozija.

Pravovremeno prilagođavanje

Zatim, a ovo je najuspješnije kada se počne s još uvijek mladim psima, upoznajte ih sa zvukovima eksplozija na kontrolirani, siguran način. Možete to učiniti pomoću posebnih CD-a, ili jednostavno YouTubea, ali pažljivo kontrolirajte glasnoću. Za početak stavite zvukove na najtiše, tek toliko da vaš pas primjeti zvuk, ali da ga se na plaši.

 

pas i djevojčica
Slobodno utješite svog uplašenog ljubimcaFoto: gabczi/Thinkstock

Dok mu to puštate nahranite gaomiljenom hranom ili se igrajte s njim. Držite to kratkim i zabavnim, namjera je promjeniti način na koji se vaš pas ponaša kada čuje petarde. S vremenom polako podižite glasnoću, ali ne požurujte ovu fazu, zapamtite da samo želite da primjeti zvuk.

Na kraju, vrijedi zapamtiti da ne možete pojačati strah. Ako vam je pas uplašen i dođe k vama po utjehu, slobodno ga utješite. Kažite mu kako je sjajan, brinite se za njega ali ostanite i dalje bezbrižni i veseli. Psi se neće ništa više uplašiti ako vide kako vam je stalo utješiti ih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr