Dobro je znati

OBJAŠNJENO PSEĆE PONAŠANJE: Napokon znamo odgovore na 10 misterija

Psi su preslatka bića i odani prijatelji, no moramo priznati da nam neka njihova ponašanja do sada nisu bila jasna. Na svu sreću, pronašli smo odgovore pa vam ih prenosimo u nastavku.

Zašto pas…

1. Lovi vlastiti rep?

Pas koji lovi vlastiti rep može imati nekoliko problema ili višak energije. Problemi zbog kojih bi mogao loviti vlastiti rep su nedostatak vitamina B6 i C, anksioznost, buhe ili problemi s analnim žlijezdama, piše Little Things.

2. Jede izmet?

Može biti jao uznemirujuće gledati psa kako jede vlastu balegu ili balegu drugih pasa. No, postoji zanimljiv i praktičan razlog za takvo ponašanje.

Dr. Karen Becker objašnjava da majke jedu fekalije svoje mladunčadi kako bi sakrile njihov miris i zaštitile gnijezdo. Drugi stručnjaci tvrde da jedu fekalije u potrazi za nutrijentima i probavnim enzimima koje mogu pronaći u balegi.

3. Kruži prije nego što legne?

Mnogi psi će hodati u krug prije nego što pronađu idealno mjesto za leći. Iako ne postoji točno objašnjenje baš za ovo ponašanje, vjerojatno se radi o navici koju su naslijedili od vukova.

Vukovi znaju hodati u krug i kopati dok ne nađu udobno mjesto za spavanje.

Ako pas kopa rupe u zemlji i spava tamo za ljetnih mjeseci, to znači da se pokušava rashladiti.

4. Ima mokar nos?

Cesar Millan kaže da psi imaju mokre njuške jer kroz nos izlučuju sluz koja im pospješuje osjet njuha. Također vole čistiti noseve lizanjem.

Kada im je vruće, izlučivanje znoja i sluzi putem nosa pomaže im u rashlađivanju tijela.

Kada su vani, psi stalni skupljaju vlagu s trave, lišća i zemlje pa i to doprinosi njihovoj mokroj njušci.

5. Uništava igračke?

Vjerojatno ste primijetili da pas obožava zagristi svoju igračku i mahnito je tresti lijevo-desno. Dr. Margaret Gruen pojašnjava da je to evolucijski instinkt jer bi tako hvatali i ubijali svoj plijen.

6. Mrzi kupanje?

Psima kupanje može biti traumatično iz nekoliko razloga. Možda nisu imali ugodno prvo kupanje jer su se našli u hladnoj vodi ili je bilo iznenadno pa sada kupanje i dalje budi negativne asocijacije u njima.

Moguće je da su im zvuk i osjet vode jednom izazvali nelagodu pa ih i to čini nemirnima.

7. Ima strah od grmljavine i glasnih zvukova?

Iako ne postoji točno objašnjenje, pretpostavlja se da psi čuju niže frekvencije grmljavine, vjetra, munja, statičnog elektriciteta i promjena u tlaku, a to ih plaši.

8. Ispoljava agresiju prema drugim psima?

Agresivno ponašanje prema drugim psima učestalije je kod mužjaka koji nisu kastrirani. Neki psi su agresivni jer su imali negativna iskustva u periodu socijalizacije, koji traje od trećeg tjedna do trećeg mjeseca.

Drugi mogu biti agresivni jer se boje, štite teritorij ili imaju zdravstvenih problema.

9. Bulji u mene?

Psi obično bulje u vlasnike kada očekuju hranu, nagradu ili maženje. Neke pse nije poželjno gledati u oči jer to doživljavaju kao prijetnju, no pse se može naučiti da je gledanje u oči i izraz odobravanja.

10. Jede travu?

Posve je normalno da psi jedu travu jer se tako rješavaju problema s probavom. Ako ispuštaju puno vjetrova, jedenje trave je jedan od načina kako se pokušavaju riješiti tog problema. Trava će im škakljati grlo i želudac pa će povraćati.

PSI “U GODINAMA” NAJBOLJE SU DRUŠTVO: Evo zašto je posvajanje starijih pasa baš dobra ideja

ODANI LJUBIMAC: Pingvin svake godine pliva do Brazila kako bi posjetio čovjeka koji ga je spasio

Povratak na Net.hr