Borba za život

NOĆNA MORA: Čuli su zvukove iz jame u dvorištu, ali nisu očekivali da će otkriti ovo

Osmogodišnji konj na Novom Zelandu, upao je u odvodni kanal. Ostao je ondje zarobljen i prestravljen tijekom noći, nadajući se kako će ga netko pronaći i spasiti.

Vlasnici su ga pronašli pred zoru i pozvali tim spasilaca iz Massey University Veterinary da ga spase, piše Little Things.

No, operacija spašavanja može biti vrlo opasna, jer životinja se miče i pokušava spasiti.

Prema riječima Hayley Squance s Veterinary Programmes at Massey University, životinja će pokušati pobjeći ako osjeti i najmanju mogućnost za pomicanjem bilo kojeg dijela tijela. Stoga je iznimno opasno biti u neposrednoj blizini životinji teškoj 500-tinjak kilograma.

Srećom, njezin tim je uspostavio povjerenje s ovim zarobljenim konjem i omogućio mu sretan kraj kakav je i zaslužio.

Iskopavanje je trajalo satima. Samo kopanje je iznimno stresno jer svaki neispravan potez, riskira urušavanje zemlje i dodatno prignječenje konja u blato.

Svi članovi spasilačke ekipe moraju imati zaštitnu opremu, a oni koji se spuštaju blizu unesrećene životinje, vezani su konopcima kako bi ih kolege u svakom trenutku mogle izvući iz jame ukoliko se životinja počne koprcati i na taj način predstavljati opasnost za spasioca.

15 minuta nakon što je spašen iz jame, konj je stao na noge, ali stručnjaci kažu kako će ipak biti potrebno puno više vremena dok se ne oporavi od ove traume.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr