OD LIJEPIH DO ČUDNIH

NEOBIČNI KRIŽANCI: Predstavljamo 22 jedinstvena mješanca, za neke pasmine niste ni znali da postoje

Prava poznata pasmina pasa na svijetu bili su hrtovi. Njih su uzgojili Arapi, a kasnije je uzgoj pasa postao privilegija europske aristokracije. Kroz povijest čovjek je uspio uzgojiti čitav niz pasmina koje imaju specifične karakteristike, od onih lovnih do službenih, a danas pasa koji su idealni kućni ljubimci ili prave sportske atlete što nas fasciniraju svojim sposobnostima, primjerice, u disciplinama poput agilitija.

Posljednjih nekoliko godina vrlo su popularne “dizajnerske pasmine”. Riječ je, zapravo, o križancima čistokrvnih pasa koji su se pokazali vrlo interesantnima velikom broju ljudi, pa je tako, primjerice, poznato da morki (križanac maltezera i jorkširskog terijera) vrlo malo i slabo linja dlaku. To je idealno za sve one koji su alergični ili žive u malenim stanovima, pa im takav, inače neodoljivo privlačan pas, odgovara.

Međutim, križanje pasa nema uvijek pozitivan ishod, u smislu tjelesnih karakteristika koje imaju takvi psi. Postoji čitav niz drugih čimbenika na koje bi trebalo obratiti pozornost, prilikom križanja, jer osim što dobivate kombinaciju karakteristika dvaju različitih pasmina, zapravo križate nešto o čemu nemate dovoljno informacija.

Just chilling

Objavu dijeli Coconut The Morkie (@coconutthemorkie)

Svaki pas, kao i čovjek, u sebi nosi genetsko naslijeđe, a ono podrazumijeva i genetske “mane”, koje su selektivnim uzgojem (ipak, negdje uspješnije, u nekim slučajevima manje uspješno) svedene na minimum.

Tako će, primjerice, koker španijel, unatoč svojoj ljepoti, biti i ostati pas iznimno osjetljivih očiju, sklonih upalama, ušiju koje zahtijevaju stalnu njegu, a kod, opet primjerice, maltezera vlasnici će te probleme prepoznati u vidu suza, koje stvaraju tamne fleke na njuškici oko očiju. Takvih je primjera jako puno, a veterinari ih vrlo dobro prepoznaju.

I PSI PLAČU? Kujica pustila suzu nakon što je spašena s ulice sa svojim štencima

U ovih 22 slučaja križanjem su se dobile vrlo zanimljive jedinke. Primjerice, štene dalmatinera i jazavčara doista je predivno, jer je od roditelja naslijedilo fascinantno lijepu dlaku. Drugi nisu toliko atraktivni. Čak, štoviše, moglo bi se reći kako su totalni promašaj.

Pa ipak, svaki vlasnik voli svojeg psa i nije važno kako taj pas izgleda. Ono što ga čini našim najboljim prijateljem njegov je duh koji, nas ljude, često inspirira.

1. Križanac pit bulla i haskija

Ovaj je dečko naslijedio lijepe plave oči od svojeg tate haskija. Tu su i visoko podignute uši, a u svemu ostalom nalikuje na svoju mamu pit bullicu.

2. Zlatni retriver i haski

zlatnihaski

Ovo neodoljivo štene rezultat je križanja dvaju vrlo atraktivnih i popularnih pasmina. Opet, preuzeo je svijetle oči od haskija, a mekano i zanimljivo krzno od retrivera. Zanimljivo bi bilo vidjeti kakve radne sposobnosti ima ovaj pas, budući su mu roditelji, po tom pitanju, pripadnici iznimno talentiranih radnih pasmina. Retriver je, iako je prvotno bio namijenjen da bude pas za lov, s vremenom postao odličan pas vodič. Retriver je doista iz kategorije lovne, preskočio u kategoriju radnih pasmina.

3. Zovu ga korgipu

Križanac je između korgija i pudle. Ovo je štene ipak više u tipu korgija, nego pudle, od koje je naslijedio tek boju dlake. Tipičan primjer dizajnerske “pasmine”.

4. Basset i shar pei

Tko god je došao na ideju da križa ove dvije pasmine, doista voli pretjerivati. Ovo simpatično štene prava je malena naborana bebica čiji će vlasnici jako morati paziti na konjuktivitis..

5. Šetladski ovčar i korgi

Šetlandski ovčari su psi koji su vrlo slični škotskom ovčaru, pasmini koju je proslavila neponovljiva Lessie. Korgiji su omiljena pasmina britanske kraljice. Kombinacije je zanimljiva. U svakom pogledu. Od dlake, do dva, bojom različita oka. Riječ je o heterokromiji, o kojoj možete pročitati sve u članku ispod.

IMPRESIVNO LIJEPE: Ove mačke doista imaju posebne oči, plave, zelene i žute istovremeno

Evo još nekoliko neobičnih kombinacija:

6. Njemački ovčar i chow chow

7. Tata šnaucer, mama pudlica

8. Mops i engleski buldog

9. Horgi, haski i korgi

horgi

10. Buldog i njemački ovčar

11. Shar pei i njemački ovčar

12. Pomski, pomeranski špic i haski

13. Koker španijel i shar pei

14. Beagle i njemački ovčar

15. Jorkipu, jorkširski terijer i pudlica

16. Britanac i Nijemac, korgi i njemački ovčar

17. Chihuahua i mops

18. Jazavčar dalmatiner

19. Chow chow i haski

20. Dalkorgi, križanac korgija i dalmatinskog psa

21. Zlatni jazavčar? Zlatni retriver i jazavčar

22. Beagle i chihuahua

 

 

Povratak na Net.hr