Play ponuda

Može li doberman položiti policijski ispit?

shimmer fallback

Vlasnik sam dobermana starog godinu i pol. Pas je iz šampionskog legla, a uz to mu skoro svi preci imaju položen ispit za radne pse i to IPO-3.

2.9.2012.
12:25
Play ponuda

To mi nije prvi pas, prije njega sam imao njemačkog ovčara kojeg sam sam izdresirao. Inače me dresura pasa jako zanima pa kako imam super psa, htio bih s njim napraviti najviše što se može. Siguran sam da bih s njim mogao položiti IPO ispite, ali mi se KNPV više sviđa. Kontaktirao sam par dresera po tom pitanju i većina nisu puno znali o KNPV-u, a jedan od njih mi je rekao da moj pas nije za to. Ja se ne slažem s njegovim mišljenjem jer je moj pas isti kao KNPV psi iako je druge pasmine. Zanima me vaše mišljenje.

Najprije bi trebalo pojasniti ljubiteljima pasa malo o sportskoj radnoj kinologiji. Na svjetskoj razini postoji nekoliko opće prihvaćenih sportova za takve pse: IPO, KNPV, Francuski ring, Mondioring. IPO je najpoznatiji i najrašireniji sport u kojem se kao i u ostalima, provjeravaju poslušnost, trag i obrana i napad. IPO-3 je najzahtjevniji ispit, ali za pravog dobermana i uz puno znanja, truda i vremena od strane vlasnika, nije neostvariv zadatak. Takav pas uz to može biti i dobar obiteljski pas i ljubimac, iako traži više rada i znanja od strane vlasnika. IPO je u našoj zemlji također prevladavajući sport za takve pse, održavaju se natjecanja i istinski zaljubljenici u taj sport nastoje što bolje pripremiti svoje pse. Osim toga, neki od njih dugo godina uzgajaju pse koji svojim karakteristikama odgovaraju takvom zadatku pa je i izbor psa, kao i osobe koja bi vam mogla pomoći u takvom sportu relativno lagan izbor.

Doberman i KNPV

KNPV (međunarodna kratica za Kraljevsko udruženje za policijske pse) je nizozemsko udruženje koje se bavi uzgojem i radom pasa prvenstveno za namjene policije. Privatne osobe sto tako mogu uzgajati i trenirati svoje pse za polaganje KNPV ispita, a priprema psa za polaganje tog ispita je dugotrajnijija i teža nego priprema za IPO ispit. U KNPV sportu se ne inzistira na savršenoj prezentaciji, niti na tolikoj poslušnosti i preciznosti, već na tome da posao bude obavljen. Osim toga, najveća razlika je ta što su KNPV psi puno čvršći i ozbiljniji, takvi psi se najčešće koriste za službeni rad u realnim situacijama. Imati takvog psa i s njim uspjeti položiti KNPV ispit iziskuje ogroman rad i znanje, a u našim uvjetima uspjeti u tome je uistinu fantastično postignuće.

Koliko je meni poznato u našoj zemlji, samo su dva čovjeka sa svojim psima do sad uspjela položiti PH-1, ispit za policijskog psa. I sam dolazim iz sportske radne kinologije i poznato mi je koliki trud i odricanja su potrebni za takvo nešto, ali i kakvi su to psi.

Doberman koji bi mogao izvršiti takav zadatak već dugo nije viđen, moji prijatelji iz Nizozemske koji se bave KNPV psima govore mi da bi takvog dobermana mnogi željeli te bili spremni jako puno platiti za takvog psa. Iskreno sumnjam da je vaš pas takav bez obzira na IPO pretke u rodovnici.

No, bez obzira na to je li vaš pas sposoban za KNPV, IPO ili zadovoljava kriterije izložbe pasa, to ne umanjuje njegovu vrijednost niti bi smjelo promijeniti vaš odnos prema psu. Moje mišljenje je da ukoliko želite razvijati svoj odnos s psom kao i njegove potencijale, najbolje i najprimjerenije je za vas da pronađete nekog tko je sa svojim psom ili psima položio IPO ispit i da ustrajete na tom putu. Bez obzira na titule i pehare koje pas zasluži ili ne zasluži, on je i dalje jednako vrijedan i jedinstven, te zaslužuje primjerenu pažnju i njegu.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda