ZAUVIJEK PRIJATELJI

MASKOTA UTRKE: Prateći ultramaratonca, sićušni psić pretrčao pustinju Gobi

Ultramaratonac Dion Leonard pokrenuo je očajničku borbu kako bi kujicu, koja mu je pomogla istrčati utrku od 250 kilometara kroz pustinju Gobi doveo svojoj kući.

Istrčavši maraton kroz pustinju, lutalica Gobi, koju su u početku zvali Tito, Dionu je idealni partner za trčanje.

Sada se 41-godišnji Dion uspješno bori za starateljstvo nad odanom prijateljicom, koja mu je pomogla završiti napornu sedmodnevnu utrku na impresivnom drugom mjestu.

Dion je bio jedan od 101 ljudi koji su sudjelovali u 250 kilometara dugoj utrci preko kineske pustinje Gobi. Svi sudionici utrke su sa sobom nosili sve svoje zalihe, osim vode i šatora.

Štene se pojavilo kad su natjecatelji krenuli preko planina Tien Shan na sjeverozapadnu Kine pri temperaturama do 52 °C.

Isprva se činilo da je dio gomile koja je došla ispratiti trkače, ali već drugog dana psić se nije odvajao od Diona.

Trkač iz Edinburgha nosio ga je preko rijeka, davao mu hranu i vodu pa čak podijelio i svoj prostor za spavanje s njim.

“Nitko ne znao odakle je došla Gobi. Selo najbliže startnoj liniji bilo je udalejno 5,5 kilometara. Mogla je imati bjesnoću ili klice, ali kako je tjedan odmicao baš sam se zaljubio u nju. Ona me u osnovi smotala oko malog prsta”, priznaje.

Gobi je dvije od šest etapa utrke morala putovati u pratećem automobilu jer se razboljela od žestoke vrućine nakon treće faze.

Ali ona se uskoro vratila na šape i pretrčala zadnjih 100 kilometra uz Diona do cilja u Crnoj pustinji Gobi u Mongoliji.

Dion je bio impresioniran. “Ona je brzi pas”, rekao je.

 

Za kujicu trenutno brinu organizatori utrke, a Dion je preko crowdfunding kampanje u tren oka skupio 5000 funti potrebnih za veterinarsku njegu, karantenu i transport do svoje kuće u Edinburghu.

“Gobi je stvarno postala maskota utrke – utjelovila je isti borbeni duh kao natjecatelji”, kaže Mary Gadams, koja je osnovala tvrtku koja organizira Utrku 4 pustinje (Gobi u Kini, Atacama u Čileu, ‘Sahara’ u Namibiji te ‘Zadnja pustinja’ na Antarktici)

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr