Pas mješanac: Mali mješanac i nekoliko velikih problema s njim

Imam malog mješanca i nekoliko velikih problema s njim. Živim u zgradi i pas mora susretati druge ljude i pse, a tu prečesto nastanu problemi…

Već pri izlasku iz stana pas vuče na uzici i laje što susjedima smeta. U liftu s njim nikad ne znam što će učiniti jer je jednom čak uspio ugristi čovjeka koji mu ništa nije radio. Ispred zgrade ga se ne usudim pustiti bez uzice jer se zalijeće na pse bez obzira na njihovu veličinu. U stanu je inače miran i dobar iako se ponekad razlaje bez razloga i ne želi prestati. Pitala sam susjeda koji se bavi dresurom pasa može li se ispraviti takvo njegovo ponašanje, on je rekao da ne može jer je pas prestar. Pas ima pet godina, najviše sliči jazavčaru, ja sam ga udomila kad je već imao dvije godine i bio je zanemarivan i zlostavljan. Može li se išta napraviti da nemam problema s njim jer ga jako volim i ne bih htjela da još nekog ugrize.

Odgovor: Uvijek je lakše odgojiti mladog psa, ali i vaš pas se može preodgojiti, a osim vas i susjeda, vaš pas će također biti zadovoljan i miran. Psi nikad nisu krivi za svoja ponašanja, da bismo ispravno odgojili psa, moramo biti svjesni svojih postupaka prema njemu. Zbog malog rasta i male težine vašeg psa, vi ga najvjerojatnije povlačite i zatežete na povodcu, što u njemu izaziva takvo ponašanje. Tako da, s malim križancem jazavčara ili s velikom dogom vlasnik je taj koji mora razumijeti psa, naučiti ga što želi, a ne se oslanjati na fizičku snagu i povlačenja povodca. Upravo nedosljedne, nesigurne, nepravovremene i u ljutnji izvedene korekcije su pridonijele takvom njegovom ponašanju.

Vrlo je bitno znati u kakvom je trenutnom stanju pas, kakve su vaše reakcije, može li ih pas razumijeti. Psi bi trebali biti odmor i veselje, naša veza s prirodom, a da bi smo to postigli moramo razumijeti da su psi životinje čopora s izraženom hijerarhijskom strukturom unutar njega.

Zbog vaših krivih reakcija, vaš pas je trenutno vođa u vašoj zajednici, a to nije prirodan odnos.

I ljudi i psi su životinje navika

Psu trebate objasniti da vas ne treba braniti od svijeta, da ne treba braniti prostor, sebe, već da odmah pri izlasku iz stana bude usmjeren na vas, da bude opušten i pozoran. Kao što su psi životinje navika, isto su to tako i ljudi, a da bi smo pomogli psu, moramo postajati svjesni svojih reakcija te što njima učimo psa. Psi uče gotovo trenutačno i zbog toga moramo biti koncentrirani i aktivni da stignemo primjećivati, reagirati, naučiti. Psi su isto tako svjesni svakog našeg pokreta, njegovog značenja, našeg držanja tijela, našeg emotivnog stanja, naše najmanje geste.

Zato je već pri izlasku psa iz stana bitno da ste smireni i sigurni, da ne potičete uzbuđenost u psu, već da ga usmjerite na sebe i nagradite njegovu pažnju. Keksić, lijepa riječ, nježni dodir u trenutku njegove pažnje prema vama, u trenutku zavezivanja povodca, izlaska kroz vrata, ako su stigli na vrijeme, vrlo brzo će od psa koji nije obraćao pažnju prema vama učiniti opuštenijeg i pažljivijeg psa.

Sve to trebate vježbati i ponavljati, postizati dužu pažnju psa prema vama, veću smirenost i opuštenost psa, ali i vas. Vrlo je bitno da je povodac koji imate u ruci uvijek opušten, a da bi ste to postigli vi ne biste smjeli biti u grču i strahu. Za početak nastojte odabirati situacije i mjesta koja nisu u psu izazivala preveliku napetost.

Važna promjena smjera i rutine

Pri izlasku iz stana razbijte rutinu koju je pas krivo usvojio, promijenite smjer, tako da pas počne pratiti vas. Dugi povodac će vam dati nešto više vremena za korekciju koju pas neće povezati s vama. U slučaju njegove namjere da napadne drugog psa ili čovjeka, vi se samo okrenite i brzo pođite u drugom smjeru. Pas će se prije nego je uspio doći do drugog psa kratko zategnuti i krenuti za vama. Kad dođe do vas, smireno ga nagradite i pokušajte ponovo.

Vrlo brzo ćete primjetiti da vaš pas ne želi konflikte, da mu je bolje uz vas. U dizalu, na hodnicima, vaš pas ne smije ići ispred vas, nagrađujte njegovu pažnju prema vama, nedostatak iste potaknite vašim promjenama smjera, brzine, povodac cijelo vrijeme treba biti opušten. Ukoliko je pas preuzbuđen, vi se ponašajte suprotno i sačekajte njegovu smirenost te je nagradite kretanjem naprijed. Budite svjesni namjere psa, ne dopuštajte nepažnju prema vama, reagirajte na vrijeme, sigurno i odlučno. Kad ste s takvim psom stigli ispred zgrade, u trenutku njegove pažnje prema vama, nagradite ga njuškanjem po travi, igrom s vama i sličnim stvarima.

U šetnji ulicom nastojte imati što bolji pregled situacije, razmišljajte o podražajima koji bi mogli omesti pažnju vašeg psa, na vrijeme usmjerite psa na sebe, hodajte sigurno i smireno. Hodanje uz nogu, dolazak na poziv, sjedenje, ležanje, čekanje i
sve ostalo što bi vam moglo zatrebati, redovito vježbajte na kakvoj mirnoj livadi, a nakon vježbi, opustite psa igrom, dugom šetnjom.

Pri susretima sa susjedima koji imaju pse nemojte dovoditi vašeg psa preblizu drugim psima, držati ga napetog na povodcu, usmjeravajte ga na sebe, korigirajte već začetke agresije. Ukoliko ste redovito i dosljedno vježbali, trebali biste i bolje razumijeti i primjećivati namjere psa, kao što će on, veseo i opušten, ispunjavati vaše želje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr