Kako dresirati štene: Kako izdresirati štene da vam ne sazvače svu obuću?

Vecina vlasnika štenaca pasa vrlo brzo nakon dolaska novog dlakavog malog člana u obitelj susretne se s istim problemom: psići se jako vole obrusiti na sve cipele i papuče na koje naiđu. Pa ako ne zelite kompletno obnoviti inventar ormarica za cipele, slijedite ove jednostavne upute…

Za pocetak, razmislite o tome koliko vam je jednostavno cijelu kucu prilagoditi psu, tj. maknuti sve stvari koje bi mogao unistiti dok ne preraste ovu fazu.

No ako ne želite potpuno promijeniti izgled svojeg doma, znajte da štene trebate konstantno nadzirati i zapamtite da to sto vam se može činiti da opasnosti više nema, ne znači da ono neće smisliti nesto potpuno novo i vidjeti priliku u nečemu što vama nikad ne bi palo na pamet.

Svaki put kad vidite da se zaigrani malisan uhvatio griženja vaše obuće (ili nečeg drugog sto ne bi smio), glasno i zapovjednim tonom mu recite da nema žvakanje i zamijenite to što je uzeo s nekom igračkom za žvakanje.

Dobro je da mu po noći odredite neko mjesto za spavanje, izmedu ostalog i zato što ne možete probdijeti noć nadgledajući svaki njegov korak, a da bi taj noćni san bio sto bolji svakako provedite dovoljno vremena u šetnji s razigranim psićem, jer što ga vise izmorite vani, to će bolje i dulje spavati kod kuće, a tako ćete i vi biti mirniji.

I zapamtite, koliko god vam se možda trenutno ovo činio kao proces koji je dio ‘beskrajnog dana’, vas štenac ce vrlo brzo odrasti i rado ćete se sjećati ovih dana iz njegove najmlađe dobi.

Povratak na Net.hr