FRIZERI SLAVNIH

STRUČNJACI OTKRIVAJU: 13 najčešćih grešaka s kosom koje trebate prestati raditi

Mnogi od nas žive u uvjerenju kako sami najbolje znamo što je dobro za našu kosu, tim više što raste na našoj glavi. No, ispostavilo da puno toga krivo radimo. Ted Gibson i Kim Kimble, frizeri poznatih, ukazali su na 13 najčešćih pogrešaka.

Ravnanje

Izravnavanje dijelova kose koje ste već tretirali sredstvima za ravnanje vodi oštećenju kose i pucanju. Morate znati da sredstva za ravnavanje trebate nanositi samo na izrast – odnosno dio kose koji još nije tretiran. Najbolje je da to radite kod frizera. Ako ste kosu previše puta ravnali koristite regeneratore, maske i proteinske tretmane kako biste je ojačali.

Farbanje

Većina žena ne odabere dobru nijansu boje i ne uskladi je s bojom tena pa kosa ispadne pretamna. S obzirom da ćete najvjerojatnije završiti kod frizera na popravljanju, preporuka je da uštedite vrijeme i novac te se na farbanje odmah uputite kod profesionalaca.

Šiške

Ukoliko sami režete šiške postoji opasnost da ih previše skratite i da vam čelo izgleda široko, a vi ćete izgledati kao djevojčica. Šiške treba rezati vertikalno, a ne vodoravno, a to će najbolje znati u frizerskom salonu.

Prečesto pranje kose

Kosu ne treba prati svaki dan. Frizura ionako bolje izgleda drugi dan nego kad je kosa tek oprana. Želite li osvježiti kosu između pranja koristite suho šamponiranje.

Korištenje vrućih uređaja za stiliziranje kose na mokroj kosi

To nikako nije dobra ideja. Kada se žene u žurbi spremaju, često naprave ovu grešku. Vrući aparati poput onog za uvijanje ili za ravnanje kose isuše mokru kosu i spale folikule. Kosa bi uvijek morala biti u potpunosti suha prije no što je oblikujete uvijačem ili ‘peglom’.

Proizvodi s alkoholom i deterdžentom

Imate suhu i neposlušnu kosu? Provjerite sastojke na proizvodima koje koristite i jesu li ove dvije stavke na popisu.

Zamršena kosa

Da biste je razmrsili kako treba, morate imati strpljenja i dobre živce. Na zamršenu kosu stavite malo regeneratora i pustite da djeluje nekoliko minuta. Potom nježno raščešljajte prije nego odete frizeru i ošišate taj višak.

Pregrubo sušenje ručnikom

Samo zato što ste u filmovima vidjeli kako glavna glumica umota netom opranu kosu u bijeli ručnik, ne znači da je to ispravan način sušenja kose. Ručnici također mogu biti pregrubi prema kosi i korijenu kose. Stara majica koja sadrži mikrofibru puno je mekša i idealna za sušenje kose.

Nanošenje regeneratora na cijelu glavu

Kada nanosite ovaj hidratizirajući proizvod morali biste se koncentrirati na vrhove kose. Kad vam je tjeme prekriveno regeneratorom, stvorit će se ljepljivi sloj i rezultat neće biti baš sjajan.

Feniranje

Zadržavanjem topline iz fena na jednom dijelu kose možete je spržiti. Stručnjaci preporučuju da se fen neprestano kreće po cijeloj kosi.

Neredovito šišanje

Česta ženska opsesija dugom kosom rezultira time da izbjegavate šišanje premda vam je potrebno. Posavjetujte se sa svojim frizerom koliko često se trebate šišati.

Vezanje kose u rep

Svakodnevno nošenje repa ili punđice te stiskanje kose gumicom nikako nije preporučljivo jer se kosa tako lomi.

Noćna njega

Mnoge žene za njegu svoje kose ništa ne poduzimaju tijekom noći. Stručnjaci savjetuju da je za kosu dobro spavate li na svilenim jastučnicama ili da na glavu stavite svilenu noćnu kapicu. Tako ćete zadržati vlažnost i volumen, jer pamuk isušuje kosu.

Povratak na Net.hr