Koliko riskirate prijevremenu smrt?

Provedete li polovicu dana sjedeći, čak za 40% povećavate rizik od umiranja u roku od tri godine. Stajanje dok telefonirate ili šetnja do kolega u susjednoj sobi smanjuje rizik.

Sjedite li na dan 11 ili više sati povećavate šansu da umrete u roku od tri godina za 40% – čak i ako ste tijekom preostalih sati fizički aktivni, zaključili su na Sveučilištu Sydney.

Voditelj istraživanja dr. Hidde van der Ploeg, kaže: ‘Ovi rezultati imaju važne implikacije na javno zdravlje. Tjelovježba je važna, ali ona ne može nadoknaditi svu štetu koju nanosi predugo sjedenje. Naši rezultati pokazuju da vrijeme koje ljudi provedu sjedeći kod kuće, na poslu i dok se voze treba smanjiti tako što ćete češće stajati i hodati.’

Prosječna odrasla osoba provede 90 posto svog slobodnog vremena sjedeći, a manje od polovice odraslih zadovoljava kriterij Svjetske zdravstvene organizacije o preporučenoj količini fizičke aktivnosti.

Tony Thirlwell predsjednik australske zaklade za srce kaže da je neaktivan stil života ogroman faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i milijune preuranjenih smrtnih slučajeva.

Povratak na Net.hr