MANJE JE VIŠE

POSTARUJE LI VAS VAŠA KREMA PROTIV BORA? Neke kombinacije kemikalija imaju protuučinak, provjerite sastojke

Svakoga dana na tržištu ima sve više proizvoda za njegu kože lica – od revolucionarnih tretmana do krema protiv bora. Koliko god to izgledalo izazovno i vjerojatno biste voljeli isprobati sve, primjenom previše proizvoda mogli biste samo postići protuučinak.

Istovremeno korištenje različitih proizvoda za njegu lica može uzrokovati trajnu štetu, prerano starenje i akne. Prosječna žena koristi čak 12 proizvoda za osobnu njegu, što znači da na kožu primjenjuje 168 različitih sastojaka, pokazalo je istraživanje.

“Kada liječnici propisuju lijekove, uvijek napominju koje druge ne smijete kombinirati s njima, ali to nije slučaj i s preparatima za kožu. Čudnovati spojevi kemikalija tako se mogu pomiješati i iritirati kožu”, kaže dr. Donna Marcal, biokemičarka i stručnjakinja za upale.

Svaka osoba koristi drugačiju kombinaciju kemikalija – neke su dobre, ali druge su nespojive – samo što rijetki na to obraćaju pažnju.

“Vidimo povećanje broja stvari poput ekcema, akni i preosjetljivosti kože, a vrlo je vjerojatno da svi ti proizvodi koje koristimo samo dodatno pogoršavaju problem”, dodaje.

Tajne korištenja kozmetičkih proizvoda: Koliko vam je proizvoda uistinu potrebno?

Doktorica upozorava da treba čitati sastojke na kremama i puderima. Neki od njih isušuju kožu ili su preagresivni, kao što su alkohol i sulfati, koji uzrokuju pojavu bora.

“Kemijske kreme za sunčanje također su loše. Važno je koristiti zaštitu od UV zračenja, ali pazite na kreme za sunčanje s oštrim kemikalijama kao što su oxybenzone i bensophenone-3 jer te kemikalije čine još veću štetu nego Sunce”, savjetuje Marcal.

Bez brige, postoje i jako dobri preparati koji zbilja čine da dulje ostanete mladi, a to su svi oni koji sadrže antioksidanse, i to nekoliko njih, a ne samo jedan jer oni u prirodi rade zajedno, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr