ZDRAVI, JAKI I LIJEPI

MANIKURA KOD KUĆE: U samo 30 minuta uredite nokte, a pronašli smo i kako kod kuće pravilno nanijeti gel

Uredni i zdravi nokti pokazatelj su higijene i dobrog zdravlja. Manikura se može raditi u mnogim oblicima, a cilj joj je da nokti postanu dio modnog dodatka.

Manikurai bilo kakvo uređivanje noktiju postoji već više od pet tisuća godina. Kroz povijest su poznata korištenja kane kod Egipćana koji su njome bojali nokte. U Kini su se izrađivale boje za nokte kojom se pokazivao socijalni status. Popularni oblici noktiju mijenjaju se svake godine, ali ono što je uvijek u trendu je urednost.

Hranom ojačajte svoje nokte

Prvi korak manikure kod kuće je održavanje zdravih, jakih i čvrstih noktiju. Najbolji način putem kojeg to možete postići je prirodni – unos hranjivih tvari ali i različite kure i prirodni tretmani noktiju.

 • Unosite dovoljno vitamina, proteina i hranjivih tvari. Najbolji način je dobra prehana i dosta tekućine. Slabi nokti ukazuju na nedostatak vitamina A, B i C kao i željeza. U prehranu uvrstite namirnice koje su bogate tim vitaminima. Neke od tih namirnica su rajčice, blitva, kikiriki, mahunarke, perad, losos, tuna, jaja, školjke i rakovi.
 • Radite masku od maslinovog ulja, bjelanjka i limunovog soka. Kako bi pripremili ovu smjesu, pomiješajte 3 žlice maslinovog ulja i 1 žlicu soka od limuna s bjelanjkom. Držite nokte u tome 10-15 minuta pa isperite mlakom vodom.
 • Vazelin je odličan u zimskim mjesecima jer hidratizira i dobar je za vlažnost noktiju. Ako želite napraviti masku za nokte od vazelina, nanesite ga, stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći dok spavate. Ujutro isperite ruke. Ponavljajte sve dok osjećate da je potrebno kako bi što više ojačali svoje nokte.
 • Biljni čajevi su dobar tretman za koristiti svaki dan. Pomiješajte dvije žličice čaja po izboru (najbolje bi bilo zelenog čaja) s nekoliko kapi pšeničnog ulja. U tekućinu dodajte i prstohvat soli. Držite ovu smjesu na noktima pet minuta, a potom obrišite suhom krpom.
 • Nokti za snagu trebaju kalcij, a njega možete dobiti iz mlijeka. Tretman mlijekom je jednostavan. Umočite nokte u mlijeko 10-15 minuta. Možete dodati i jedno jaje ili samo bjelanjak kao dodatni izvor bjelančevine.

Manikura kod kuće u samo 30 minuta

Ako ste osigurali da su vam nokti zdravi i jaki, možete krenuti na uređivanje. Bit će vam potreban lak za nokte, odstranjivač laka za nokte, losion za ruke i ulje za zanoktice, posuda s toplom vodom i malo sapuna, posuda s hladnom vodom, štapići, vata te pribor za uređivanje noktiju.

Neka vrijeme kada si radite manikuru bude vaše vrijeme za opuštanje. Uzmite pola sata u jednom danu za manikuru kod kuće i osigurajte si lijepe nokte zauvijek.

1. Korak: priprema ruku

Prije nego krenete s manikurom morate dobro oprati ruke i nokte. Prostor ispod noktiju može biti nagomilan različitim baterijama i klicama. Ruke operite blagim sapunom i četkicom. Ako na noktima već imate neki lak odstranite ga odstranjivačem laka za nokte i vatom. Nemojte koristiti alkoholni aceton ako i dalje želite imati lijepe i jake nokte. Nakon toga nokte 5 minuta držite u toploj vodi ili čak toplom mlijeku.

2. Korak: odstranjivanje viška

Nokti su jako često puni brazda od svakodnevnog korištenja. Također neke žene imaju duži korijen nokta. Uzmite pribor za nokte i odgurujte kožicu korijena nokta do kraja pa ju odstranite škaricama za nokte. Zanoktice također možete blago odstraniti škaricama ili grickalicom, ali budite jako oprezni da ne odete predaleko. Iskoristite rašpicu s nekoliko lica pa možete nokte oblikovati kako želite, skratiti ih njome ili proći lagano preko cijelog nokta kako bi osigurali da je ravan i gladak.

3. Korak: lak za nokte

Ono što trebate ako želite imati stvarno kvalitetnu manikuru kod kuće su tri različita laka – podlak, boja i premaz. Osnovni premaz ili podlak je korak koji ne bi smjeli preskočiti. Osim što će poravnati brazde na noktima, uvijek u sebi sadrže različite spojeve za jačanje noktiju. Pročitajte na laku koliko dugo se suši. Tek kada je podlak potpuno suh nanesite osnovnu boju. Najlakši način za dobro nanošenje laka su ravni potezi od korijena do kraja nokta bez previše ponovnih prelaza. Uronite nokte u hladnu vodu nakon toga, otresite ih i pričekajte da se lak potpuno osuši. Kada se osuši, po želji možete nanijeti još jedan sloj kako bi nokti izgledali profesionalnije. Nakon što se i taj sloj potpuno osuši možete nanijeti mat ili sjajni premaz za dodatni profesionalni izgled nokta. Ako ste negdje pogriješili, ne ustručavajte se, već iskoristite štapiće za uši i odstranjivač laka za nokte i popravite sve nepravilnosti.

Za kraj nanesite kremu, losion ili balzam na ruke te ulje za zanoktice na rubove noktiju.

Gelirajte nokte kod kuće

Ako mislite da ste dovoljno spretni, kod kuće možete nanijeti i gel na nokte. Dakako za to će vam biti potrebno:

 • gel ili akril
 • dehidrator
 • ljepilo
 • UV lampa
 • posebni kistovi za geliranje noktiju
 • alat za manikuru noktiju

Pri kupnji, ako ne možete odlučiti između gela ili akrila, u ovome je razlika. Gel je u laboratoriju već umiješani materijal, a akril miješamo neposredno prije nanošenja na nokat. Gel se ‘suši’ pod UV svjetlom, a akril na zraku. Lampa s UV svjetlom je slična lampama koje se koriste u solariju, samo puno slabija.

Kako bi pripremili nokte, napravite prvi korak pri čišćenju i dezinficiranju ruku i noktiju. Skratite ih koliko je potrebno, ali nikako previše jer će vam biti teško nanijeti gel.

Uklonite sjaj s površine nokta koristeći turpiju. Pazite da rašpate nokat u jednom smjeru cijelo vrijeme, najbolje bi bilo da pratite smjer rasta nokta. Posebno pazite na bočne strane.

Nanesite dehidrator i njime uklonite vlagu s nokta. Posebno pazite da ste prošli površinu cijelog nokta i da se dehidrator dobro osušio. O ovome ovisi zadržavanje gela na noktima.

Izaberite tipse koje želite ali jako pazite da savršeno pristaju svakom prirodnom noktu. Ako ste odabrali tipse koje su malo veće od one koja bi odgovarala, radije iskoristite onu koja je malo veća pa ju izrašpate koliko je potrebno. Pripazite da bočne linije prate prirodan rast nokta. Na tipsu nanesite ljepilo da prekrije cijelu površinu utora. Stavite ju na nokat ali pazite da izbjegnete stvaranje mjehurića zraka na spoju između tipse i prirodnog nokta.

Skratite tipse do željene dužine s kliještima za tipse. Nikako nemojte koristiti grickalicu za nokte ili škarice jer biste mogli odlijepiti ili oštetiti tipsu. Mjesto gdje se spaja tipsa i nokat uredite rašpicom ali budite jako blagi i oprezni. Stavite na to UV bonder tako da počnete od malog prsta. Stavite jednu kapljicu na njega i tada kistom u smjeru kazaljke na satu razmažite proizvod po cijelom noktu.

Stavite ruku u UV-lampu i držite tako do 240 sekundi. Duljina će ovisiti o jačini lampe. 120 sekundi je namijenjeno ako imate lampu jačine 45W, 280 sekundi za lampe jačine 18W i 240 sekundi za lampe jačine 9W.

Uzmite gel u maloj količini i nanesite ga kao kuglicu na sredinu nokta i tako raširite po cijeloj površini uz rotirajuće pokrete. Razvucite ga i do bočnih strana. Nanesite na sve prste osim palca i stavite u lampu na 2 minute.

Uzmite veću količinu istog gela kako bi oblikovali zonu i C-luk nokta. Postavite gel po sredini nokta te ga razvucite koristeći lagane polukružne pokrete. Dio gela otkotrljajte do područja zanoktica i naglim pokretom povucite kist do slobodnog kraja nokta kako bi oblikovali simetričan C-luk. Nemojte koristiti veliki pritisak. Laganim polukružnim pokretima zatvorite rub nokta i pokušavajte zadržati C-luk. Ovdje možete biti kreativni, koristeći različite tehnike uređivanja, razne boje i ukrase.

Otklonite višak gela s vrha nokta oblikujući konturu. S čvrstim polukružnim pokretom povucite kist od lijeve prema desnoj strani slobodnog ruba nokta. Zadnje radite palčeve. Ruku stavite u lampu i ostavite na 2 minute.

Nakon zadnjeg sloja uklonite ljepljivi višak gela sa svih noktiju. Laganom turpijom rašpajte i izbrusite što je potrebno. Nanesite blok koji uklanja sjaj. Nanesite tanak sloj ‘sealera’ na sve nokte lijeve i desne ruke. Palčeve naknadno obradite. Stavite ruke u UV-lampu i sušite 90-180 sekundi ovisno o jačini lampe. Ponovite isti postupak na palčevima.

Nakon svega operite ruke i nanesite ulje za zanoktice.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr