BARATANJE BRITVICOM

JUTARNJA RUTINA: Lice vam je često u ranama i kvržicama? Naučite kako se trebate brijati!

Osim u slučaju da njegujete bradu, sastavni dio jutarnje rutine svakog muškarca je i brijanje. No, ako su posjekotine, kvržice ili urasle dlačice redovita pojava na vašem licu, sasvim je sigurno da s britvicom ne baratate kako treba!

Slijede savjeti majstor brijanja Thomasa Cheunga i dermatologa dr. Jeffa Benabioa koji će vas uputiti u tajne savršenog brijanja…

1. Operite lice

Prije nego što uopće pomislite na brijanje, lice operite nježnim gelom kako biste uklonili prljavštinu i mrtve stanice kože, dali joj izgubljenu vlagu i pobijedili suhoću kože. Lice svakako operite u toploj vodi koja omekšava facijalne dlačice i otvara pore za lakše brijanje.

2. Nanesite ulje za brijanje

Muškarci ga često zaobilaze, a zapravo je jako korisno jer kožu priprema za brijanje i dopušta da britvica lakše klizi kroz dlačice.

3. Manje oštrica je bolje

Unatoč trenutačnom trendu od četiri, pet ili šest oštrica u jednoj britvici, nastojte koristiti one koje imaju manje žileta. Britvice s tri oštrice su posve dovoljne za kvalitetno brijanje, dok su one s dva žileta idealne za dečke s osjetljivom kožom sklonoj uraslim dlačicama.

4. Ugrijte gel za brijanje

Ponekad je preporučljivo da gel ili kremu za brijanje uronite u toplu vodu da se malo zagrije. Kada na bradu umasirate topli gel, ostavite dvije minute na koži prije nego se bacite na brijanje. Gel nanosite kružnim pokretima kako biste podignuli facijalne dlačice i manje iritirali kožu.

Najbolja opcija je poslužiti se kistom za brijanje kako biste prije brijanja podignuli dlačice i stvorili gustu pjenu za ugodnije i temeljitije brijanje.

5. Brijanje obavite pod tušem

Tako ćete uštedjeti vrijeme i manje morati čistiti. Brada će biti mekana od tople vode i pare. No, ovo napravite pred kraj tuširanja kako bi vaša brada imala vremena omekšati.

6. Brijanje i ispiranje

Brijte se u jednom potezu, a između svakog poteza isperite britvicu. Zapamtite da britvice režu dlake bez njihovog izvlačenja, pa redovito mijenjajte britvicu kako biste izbjegli iritacije zbog tupih oštrica. Također, uvijek se brijte u smjeru rasta dlačica, a ne suprotno, kako biste izbjegli nastanak uraslih dlačica i iritaciju kože.

7. Zaboravite na agresivnost

Podosta muškaraca brije se previše blizu kože i previše agresivno. Primjerice, jeste li ikad vidjeli muškarce s kvržicama od brijanja na vratu? Ovo se događa jer briju preblizu folikuli dlačica. Koža je na ovom predjelu tanja i osjetljivija. Zbog agresivnog brijanja ove kvržice znače da je dlačica počela rasti uzlazno ili drugačije od ostalih dlačica koje normalno rastu. Ključ je u brijanju u smjeru rasta dlake, a nikako ne obrnuto.

8. Bacite staru, odvratnu britvicu

Još jedna greška koju muškarci često rade je da ne mijenjaju redovito svoje britvice. Dobar znak da je vrijeme da nabavite novu jest kada oštrica povlači vaše dlačice, što nikako ne bi smjela jer je njezina zadaća rezati ih, ne povlačiti. Koža je time podložnija porezotinama i ranicama, a najgore što možete napraviti je ustrajati na agresivnom brijanju s tupom britvicom, zbog gore navedenih razloga.

9. Spasite lice s dobrim balzamom nakon brijanja ili hidratantnom kremom

Kako biste spriječili iritacije i koži podarili vlažnost nakon brijanja, važno je cijeli proces zaključiti s balzamom nakon brijanja koji će nahraniti vašu kožu. Koristite proizvode koji ne sadrže alkohol kako biste izbjegli suhoću lica. Zbog ovih ćete savjeta vidjeti značajne promjene u općenitom stanju zdravlja i izgleda vaše kože.

Povratak na Net.hr