Facijalna paraliza za vječnu mladolikost

Kada je riječ o ljepoti, sve više žena pribjegava Botoxu. I dok se za takav tretman svuda obično ugovara termin s estetskim kirurgom, u Berlinu možete taj zahvat obaviti onako usput, za vrijeme šopinga.

Danas gotovo pa i ne postoji osoba koja ne zna što je Botox. Tekućina koja se nekoć koristila kao liječenje grčeva u mišićima pokazala se kao izvrsno rješenje za “peglanje” bora.

Njega danas najviše koriste holivudske glumice i pop zvijezde koje prema vlastitom nahođenju, ali i pritisku drugih, smatraju da u svakom trenutku trebaju izgledati svježe, besprijekorno i odmorno, kao da im je dvadeset.

Lista poznatih osoba koje pribjegavaju ovakvo rješenju u pokušaju zadržavanja svoje mladosti duga je kilometrima.

Više otrova nego u arsenu i cijanidu

Botox je u svojoj suštini zapravo otrov, pa neki čak tvrde da su dvije žlice njega dovoljne da se otruje cijela svjetska populacija. Njegov glavni sastojak je toksin botulin, a njegova je primjena u Njemačkoj u medicinske svrhe dozvoljena tek 1993. godine dok se u one estetske primjenjuje tek od 2006. godine.

No, Njemice su se ovim novim trendom toliko oduševile da je to postao apsolutni hit u svim granama društva, pa ni ne čudi što je upravo u Berlinu otvorena prva klinika koja svojim klijentima pruža uslugu “Botox to go”.

Naime, kao što više ne morate sjesti u neki birc da bi naručili i popili kavu već je odnedavna možete uzeti i na sred ulice sa štandova koje nude popularnu coffee to go, tako se brzinski možete Botoxirati tijekom radnog dana u pauzi za ručak. Dovoljno je da uđete u kliniku, primite nekoliko injekcija, platite tretman i stvar je gotova za samo nekoliko minuta, bez prethodnih najava, naručivanja i čekanja u redovima.

Ako pak nemate ni toliko vremena, možete kupiti injekcije Botoxa i sami si ih ubrizgati dok se na kauču budete odmarali nakon napornog dana. Stvar je otišla i korak dalje, pa Njemice nerijetko organiziraju Botox partije na kojima jedu kanapee, piju šampanjac i jedna drugu pikaju ovim “magičnim” injekcijama, što se posljednjih godinu i pol dana proširilo i izvan granica Njemačke.

Facijalna paraliza za vječnu mladolikost

Za mnoge, ovaj je toksin zamijenio estetske operacije. “Korištenje Botoxa postalo je jedna od najčešćih kozmetičkih tretmana u Njemačkoj. Ženama se više ne da ležati na operacijskim stolovima i podvrgavati se faceliftingu, samo si ubrizgaju Botox i to je to”, izjavio je Kerstin van Ark iz njemačkog udruženja plastičnih kirurga.

No, sve dolazi sa određenom cijenom i sve ima kako lice tako i naličje. Istina je da poslije Botoxa izgledate vidno svježije i odmornije, no tu su još i one stvari na koje ne računate, poput pretjeranog sjaja kože, zategnute pojave i nemogućnosti upravljanja mišićima lica zbog čega imate osjećaj kao da vas je netko zaledio. Osim toga, sve ima svoj rok trajanja, pa tako ni ovaj tretman ne daje dugoročne, već samo kratkoročne rezultate.

U principu, to znači da se nakon nekoliko mjeseci vraćate ili borama ili klinici koja će vam brzinski dati još jednu dozu, a ovakvi će vas tretmani koštati od 200 do 500 eura. Tko voli neka izvoli.

Prethodni članci:

arti-200912170338006
arti-200912100636006
arti-200911130497006
arti-200911090074006
arti-200911030289006
arti-200911020130006

Povratak na Net.hr