Zob u sebi sadrži bjelančevine, masti, ugljikohidrate i minerale ali i sol, škrob i šećer. Ugljikohidrati iz zdravih zobenih keksa osiguravat će vam stalan izvor energije bez naglih promjena u šećera u krvi i napada gladi.
Zdravi zobeni keksi s čokoladom
Potrebni sastojci:
- 1 šalica omekšalog maslaca
- pola šalice šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- prašak za pecivo
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica čokoladnih mrvica
- 2 jaja
- 1 i pol šalica brašna
- žličica soli
- 1 šalica nasjeckanih oraha
Priprema: Prije početka izrade smjese pripremite pećnicu i zagrijte ju na 165°C.
U velikoj zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. Nakon toga umješajte jedno po jedno jaje uz polako miješanje. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa dodajte kremastoj smjesi. Miješajte dok se smjesa ne sjedini. Na kraju dodajte zobene pahuljice, nasjeckane orahe i čokoladne mrvice.
Žlicom stavljajte kekse na papir za pečenje u posudi. Pecite do 12 minuta u predhodno zagrijanoj pećnici.
Zdravi zobeni keksi s jabukama i cimetom
Potrebni sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 3/4 šalice (cca 90g) integralnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice himalajske soli
- 2 žličice cejlonskog cimeta
- 1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/3 žličice pimenta
- 1 jaje
- 2 žlice kokosovog ulja koje ste predhodno rastopili i ohladili
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice meda ili sirupa
- 1 velika slatka jabuka
- 1/2 šalice sušenih brusnica ili grožđica
Za preljev su vam potrebni:
- 1 šalica šećera u prahu
- 1-2 žličice soka od limuna ili mlijeka
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke - brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo, sol i začine.
U drugoj posudi koja treba biti veća zamutite jaja u koja dodajte kokosovo ulje, vaniliju i med. Nemojte mješati mikserom nego ručno, pjenjačom. U ovu smjesu dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte. Nasjeckajte ili naribajte jabuku i dodajte uz sušene grožđice ili brusnice. Izmješajte žlicom dok se sve ne sjedini.
Ostavite posudu sa sastojcima prekrivenu u frižideru do 30 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180C, a posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
Smjesu oblikujte rukama u kugle i spljoštite na papir. Kad ih postavljate, neka budu udaljeni jedan od drugog oko 2 centimetra u svaku stranu.
Pecite od 12-15 minta, ovisno o tome koliko im je potrebno da rubovi dobiju tamniju boju. Ugasite pećnicu ali kekse ostavite još par minuta. Izvadite ih da se hlade i počnite raditi preljev.
Da bi napravili preljev pomiješajte sve sastojke u maloj zdjelici dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite ju u dresir vrećicu i uredite kekse.
Ovi zdravi zobeni keksi mogu biti na sobnoj temperaturi do 4 dana.
Zdravi zobeni keksi od samo dva sastojka
Potrebni sastojci:
- 2 banane
- 100 grama mekanih zobenih pahuljica
- mljeveni lješnjaci ili bademi po potrebi
Priprema:
Ogulite dvije zrele banane, ako su crne i što zrelije, biti će bolje za ovaj recept. Rastrgajte ih rukama na manje komade i dodajte 100 grama mekanih zobenih pahuljica. Pritisnite smjesu vilicom dok ih spajate sa pahuljicama kako bi smjesa bila što više jednolična.
Prije nego krenete oblikovati kekse, ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Oblikujte kekse rukama i stavite ih na papir za pečenje. Po želji ih posipajte mljevenim lješnjacima ili bademima.
Ove zdrave zobene kekse pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kada dobiju zlatno smeđu boju znači da su gotovi.
Kada su gotovi ostavite ih da se hlade i možete odmah uživati u njima.
Dobar tek!