IZNENAĐENI?

ŽAO NAM JE, ALI OVE VRSTE POSUĐA NE SMIJU U PERILICU: Osam predmeta koje baš uvijek trebate oprati ručno

Od zdjelica vaših ljubimaca do kristala i drvenoga pribora – ove stvari sigurnije je oprati u sudoperu

Žao nam je što vam to moramo reći, ali neke predmete jednostavno morate oprati na ruke. Iako u perilicu smijete staviti većinu svoga posuđa, postoji čak osam skupina stvari koje bi vaš omiljeni kućanski aparat mogao nepovratno uništiti.

1. Zdjelice i pribor za životinje

Možda ga smatrate članom obitelji, ali posude koje upotrebljava vaš ljubimac ne bi se trebale naći s tanjurima iz kojih jedete. Zanemarite onu staru legendu koju ste čuli, da su pseća usta čišća od ljudskih, jer to baš i nije istina.

Razmislite što je sve vaš ljubimac stavio u usta tijekom šetnje ili što je sve polizao dok se umivao. Njihove zdjelice zasigurno sadržavaju bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu obitelj. Zato njihove stvari radije perite ručno,

2. Profesionalni noževi

Iako se možda grozite mogućnosti da se porežete na finu oštricu dok nož perete ručno, perilica ne čini dobro vašim noževima. Iako neki strojevi za pranje posuđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi perilice posuđa i abrazivni deterdženti otupit će njihovu oštricu. Bolje ih je oprati ručno pa osušiti čistom suhom krpom te ostaviti još malo da se osuše na zraku.

shutterstock

3. Ribež za sir

Nemojte se iznenaditi ako ovu sitnicu stavite u perilicu posuđa, a ona vam nakon pranja izgleda kao da nije ni oprana. Perilica posuđa nema sposobnost pokupiti sav sir koji se zavukao u rupice na ribežu, zato je bolje da se za to pobrinete vlastitim rukama.

4. Kristalne figure i posuđe

Možda se bojite i ručno prati čaše od dragocjenoga kristala, no pranjem u perilici tek možete ostati bez njih. Visoke temperature u perilici i blizina drugih predmeta mogu prouzrokovati napuknuća na kristalu, piše Reader’s Digest.

Da biste ga očistili, zagrijte dvije šalice octa i ulijte ga u veću posudu. U ocat stavite čaše ili zdjelice i namačite tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite krpom bez dlačica za savršeni sjaj.

5. Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razviju u perilici posuđa tijekom pranja i sušenja, s drvom također riskirate mogućnost da promijeni konzistenciju. Pod pretpostavkom da niste ljubitelj iverja u perilici posuđa, najbolje je takve stvari prati ručno.

Vruća voda može otopiti ili izmijeniti drvene predmete. Kako biste ih pravilno održavali i oprali, jednostavno namočite spužvicu u toplu vodu s malo sapunice i time ih izribajte pa isperite pod mlazom tople vode.

shutterstock

6. Bakreno posuđe

Zbog svoga sastava odlične su za kuhanje, ne ispuštaju kemikalije u hranu i dugotrajne su. No, ako svoje bakrene posude ubacite u perilicu, mogu promijeniti boju, pa čak i zahrđati. Bakreno posuđe uvijek perite ručno ako želite da ostane sjajno.

7. Posude koje ste dobili s hranom iz dostave

Mogu biti zgodne za pohranu obroka koji želite ponijeti na posao ili za grickalice koje ćete pojesti na putu, no posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u perilici posuđa, ako na njima nije naznačeno da smiju u perilicu. Ako nemaju tu oznaku, nisu sigurne za pranje u perilici.

Toplina vode u perilici, kao i ona koja se razvije tijekom sušenja mogu prouzročiti raspadanje posudica pa i promjenu njihova kemijskog sastava, zbog čega više neće biti sigurna za pohranu hrane. Zato je za bolje koristiti samo posudice koje su tomu namijenjene, a u perilicu posuđa stavljajte samo one koje su posebno označene da jesu za tu vrstu pranja.

8. Skupocjeno posuđe

U perilicu ne biste trebali stavljati nijedan komad posuđa koji spada u vrijedno obiteljsko naslijeđe. Ako postoji zdjela, tanjur za posluživanje ili vaza koju imate u obitelji generacijama ili posebno volite taj komad posuđa, nemojte ga stavljati u perilicu. Možda će stotinu pranja preživjeti, no jednom se može dogoditi da se kvrcne s drugim posuđem unutra te da napukne, pa da ga izvadite u više komada.

Nije pametno riskirati sa stvarima koje se mogu razbiti, radije ih operite na ruke. Isto vrijedi i za sve pozlaćene ili posrebrenjene komplete posuđa ili pribora, kao i one s nježnim uzorkom. Bilo koja posuda sa zlatnim rubovima ili nježnim uzorcima, poput otmjenoga porculana koji ste dobili za vjenčanje, definitivno nije za strojno pranje. Sve to radije operite ručno i dulje će zadržati sjaj.

Povratak na Net.hr