Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

SPASITE STVAR

VEĆ ŽALITE ŠTO STE JELI LUK? Imamo hrpu trikova koji će vas riješiti opojnog zadaha i nadutosti od uskrsnog ručka

Odaberite onaj koji vam se čini najprimamljivijim. Dokazano svi pomažu, tako da ne možete pogriješiti

Možete li zamisliti uskrsni ručak bez mladoga luka? Ni mi. Koliko god ukusan bio i svakako blaži od onoga klasičnog, mladi se luk također osjeti iz usta, što nije odveć elegantno ako poslije idete u goste. Ipak, postoje mali trikovi koji će vam pomoći zamaskirati neugodan zadah od luka. Štos je u tome da neke namirnice neutraliziraju njegov opojan miris.

Jabuka

Pojedite jabuku poslije obilnog obroka s lukom. Bile svježe ili iscijeđene u sok, pomažu u osvježavanju daha.

Metvica

Žvačite svježe listove metvice. Studije su pokazale da menta također neutralizira dah nakon luka ili češnjaka. Osim toga, može potaknuti probavu i smiriti želudac, što nije loša opcija nakon blagdanskog prejedanja.

Peršin

Peršin je od davnina poznat kao odlično sredstvo za neutraliziranje neugodnih mirisa iz usta. Istrgajte nekoliko listića i dobro ih sažvačite, tako da peršinova soka bude po cijeloj usnoj šupljini.

Rotkvice

Rotkvice imaju antibakterijsko djelovanje i oduvijek su poznate kao odličan osvježivač daha. Budući da su već na blagdanskom stolu, šteta ih je ne grickati.

KAKO IZBJEĆI ZARAZU ZA USKRS: Ministarstvo poljoprivrede javnosti uputilo dopis, evo na što treba obratiti pažnju

Jabučni ocat

Jabučni ocat sadrži pektin, koji potiče rast dobrih bakterija. Pijenje jedne do dvije žlice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode prije jedenja luka pomoći će bržem ispiranju njihovih nusprodukata. Također pomaže i kod probave. Poslije jela možete popiti još blažu otopinu ili je grgljati u ustima 10 ili 15 sekundi.

Limun

Limun će vas spasiti od mirisa luka na prstima, ali i u ustima. Dovoljno je napraviti jaču limunadu bez šećera i promućkati je u ustima. U limunadu je dobro naribati i malo korice kako bi učinak bio još bolji.

Kardamon

Kardamon je začin koji djeluje na sličan način kao i rotkvice. Zbog antibakterijskih svojstava odličan je za osvježavanje daha. Nakon obroka stavite nekoliko sjemenaka u usta i polako žvačite.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar eliminator lošeg zadaha. Pijuckajte ga s medom i problem bi trebao nestati.

Senf

Senf će neutralizirati miris luka ako u usta stavite jednu žličicu i prevrćete po ustima 60 sekundi. Ispljunite pa ponovite postupak, ali ovaj put senf progutajte. Na kraju isperite usta vodom.

Mlijeko

I mlijeko je poznato kao odličan neutralizator lošeg zadaha nakon jedenja luka. Trebalo bi ga pijuckati tijekom i nakon jela. Punomasno je bolje od mlijeka s manje masnoće.

Eterična ulja

Često se dodaju u tekućine za ispiranje usta jer, osim što osvježavaju dah, imaju i antibakterijska svojstva. Možete napraviti vlastitu domaću vodu za ispiranje usta od eteričnih ulja i baznog ulja (bademovo ili maslinovo ulje). Najbolja eterična ulja s dokazanim prednostima za uklanjanje lošeg daha jesu: metvica, ružmarin te eukaliptus.

Povratak na Net.hr