IMA SMISLA, VJERUJTE

‘UVIJEK NARUČUJTE DVA HAMBURGERA U MCDONALD’SU’: Nutricionistica objasnila zašto je to najzdraviji odabir

Iako nije najzdraviji izbor prehrane, možete se počastiti hranom iz McDonald’sa i pritom paziti na zdravlje – donekle.

Nutricionistica Emily Field savjetuje da u McDonald’su radije naručite dva hamburgera nego jedan Big Mac s pomfritom sa strane. Prema njezinu mišljenju, sve je u pravilnoj ravnoteži nutrijenata koje unosimo u organizam, a pomfrit je pun masnoće i ugljikohidrata, dok pruža minimalno proteina.

“Zamjenom krumpirića za drugi hamburger gotovo udvostručujete svoj unos proteina i smanjujete količinu masnoća i ugljikohidrata koje jedete”, objašnjava. “Budući da brza hrana već ima visoku razinu masnoća i ugljikohidrata, a prilično je niska u bjelančevina, ovaj jednostavan trik može vam pomoći u održavanju razine šećera u krvi.”

Iako su dva hamburgera kaloričniji odabir, Field citira studiju objavljenu u časopisu Nutritional Metabolism, koja sugerira da je balansiranje makronutrijenata u obroku presudno za regulaciju šećera u krvi.

AKO VAM SE MC’DONALDS NAKON OVOGA NE ZGADI, NEĆE NIKAD: Bivši radnik podijelio odurne fotke

Tri temeljna makronutrijenata jesu masti, ugljikohidrati i bjelančevine, a stručnjaci sugeriraju da je ravnoteža njihova unosa učinkovitiji način za gubitak težine nego brojenje kalorija. Protein će vas dulje držati sitima pa, ako pojedete dodatni hamburger i udvostručite svoj unos, a ne konzumirate masnoće i ugljikohidrate jedući pomfrit, trebali biste ostati siti i izbjeći još jedan nezdravi snack nekoliko sati poslije.

Drugi razlog za izbjegavanje krumpirića je da oni očito nemaju jednako dobar okus kao onda kad ste bili dijete. McDonald’s je prestao upotrebljavati goveđi temeljac za prženje krumpirića tijekom devedesetih godina, otkrio je kanadski povjesničar Malcolm Gladwell.

On tvrdi da je prebacivanje na biljno ulje zauvijek promijenilo okus McDonald’sova pomfrita. McDonald’s je prestao koristiti goveđi temeljac nakon što je popustio zdravstvenim aktivistima zbog bojazni oko kolesterola. Gladwell kaže da je taj potez uništio njihov prepoznatljivi okus, a krumpirići nisu ništa zdraviji nego što su bili tada, piše Daily Mail.

Povratak na Net.hr