TKO BI REKAO?!

UBIJA LI VAS VAŠ ‘ZDRAV’ DORUČAK? Ovo su 3 najčešće pogreške pri njegovu odabiru, nutricionistkinja ima bolje opcije

Bilo da ujutro doručkujete voćni smoothie ili tost s marmeladom i uz to prirodni sok od naranče, vjerojatno ste ponosni na sebe jer dan započinjete zdravo. Međutim, imamo lošu vijest za vas – mnogi proizvodi koji su poznati kao zdravi, zapravo to nisu.

Kava s mlijekom, smoothieji i turski kruh sve su suprotno od onoga što mislite. Nutricionistkinja Susie Burrell otkriva kako vas vaš “zdrav” doručak zapravo ubija te ukazuje na najčešće pogreške koje ljudi čine misleći da rade dobro.

Tri najčešće pogreške

“Osnovna je pogreška to što doručkuju prekasno, između 9 i 10 sati. Što ranije pojedete prvi obrok, to je bolje za vaš metabolizam”, kaže nutricionistkinja.

Drugo, niste svjesni koliko vaš kofeinski napitak ima kalorija, tako da vrlo lako možete dobiti na kilaži ako to ne uzimate u obzir.

“Kava s mlijekom, kao što je poznata bijela kava, ima otprilike isti broj kalorija kao tost, imajte to na umu”, kaže Burrell.

Treća česta pogreška je nedovoljna opskrba proteinima ujutro.

“Doručak koji obiluje ugljikohidratima, kao što su tost, kruh i obične žitarice, neće vas zasititi do ručka. Trebate barem 20 grama kvalitetnih proteina kako bi vaše razine glukoze i inzulina bile pod kontrolom”, objašnjava.

Što treba jesti ujutro?

Nutricionistkinja preporuča dva jaja ili zapečeni grah sa sirom ili grčki jogurt ili, pak, jednostavno proteinski napitak.

“Pokušajte si doručak isplanirati večer prije. Mislite na to da ima dovoljno proteina, pripremite ga unaprijed tako da ga ujutro samo pokupite na izlasku iz kuće (ako žurite na posao). Izbjegavajte velike količine kave, prirodnih sokova i turski kruh pod svaku cijenu”, savjetuje.

Što je najvažnije, jedite prije 8 sati jer ranojutarnji obrok ubrzava metabolizam i nećete osjećati toliku glad u drugom dijelu dana, a posebice navečer, što je boljka mnogih ljudi, piše Daily Mail.

 

Povratak na Net.hr