Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

NIJE AMERIKA

U OVOJ ZEMLJI JEDE SE NAJNEZDRAVIJE: Domaću hranu zamijenili su hamburgerima, a ne staju dok ne pojedu sve pred sobom

Gastroenterologinja Lola Abdurakhimova kaže kako su domaću hranu u Uzbekistanu uvelike zamijenili hamburgeri i kebabi te da tamošnji ljudi ne znaju reći ‘ne’ kaloričnoj hrani pa umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok ne pojedu sve pred sobom

U globalnoj studiji o prehrambenim navikama, koju je ove godine objavio medicinski časopis The Lancet, ističe se kako u prosjeku jednu od pet smrti u svijetu izaziva loša prehrana s previše soli, a premalo cjelovitih žitarica, voća i povrća. Zanimljivo je da se na vrhu liste 195 zemalja s najgorim prehrambenim navikama nisu, kako se može pretpostaviti na prvu, našle SAD nego Uzbekistan.

Ne znaju reći ‘ne’ i pojesti jednu porciju

U toj srednjeazijskoj zemlji inače se ponose svojom kuhinjom i nacionalnim specijalitetima, a tamošnja gastroenterologinja Lola Abdurakhimova, osvrćući se na neslavan rezultat Uzbekistana u spomenutom globalnom istraživanju, tvrdi da nije sama hrana ta koja je štetna, već su to loše prehrambene navike.

Prema njezinom mišljenju, problem su sjedilački način života, prejedanje i nedovoljno raznolik jelovnik Uzbekistanaca. Također ističe da su ondje domaću hranu zamijenili hamburgeri i kebabi te da ljudi ne znaju reći “ne” kaloričnoj hrani pa umjesto da pojedu jednu porciju, ne zaustavljaju se dok ne pojedu sve pred sobom.

Inače, najpopularnije i najčuvenije uzbekistansko nacionalno jelo je plov (na slici), specijalitet od riže, mesa, povrća i s puno ulja, koje navodno potječe još iz doba Amira Timura, uzbekistanskog osvajača iz 14. stoljeća.

Nezdravo se hrane, a daju sve više vrhunskih chefova 

Plov se lako priprema, a vrlo je hranjiv te je vojnicima davao dovoljno snage za borbu. Plov se i danas često jede, u nekim obiteljima čak više puta tjedno, a u posebnim prilikama priprema se u kazanima od lijevanog željeza na otvorenoj vatri. Osim plovom, Uzbekistanci se ponose i somsom – tijestom punjenim mesom i lukom, lagmanom – juhom s mesom i tjesteninom i tradicionalnim kruhom iz krušne peći.

Dok se s jedne strane Uzbekistan svrstava na vrh liste zemalja gdje se najnezdravije jede, s druge je sve više tamošnjih vrhunskih kuhara, chefova, u vrhu svjetske gastronomije.

Povratak na Net.hr