Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

DOMINO EFEKT

STRUČNJACI PREKLINJU – NE RADITE OVO PILETINI! Grozna pogreška u pripremi zbog koje riskirate zdravlje

Bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu

Mnogi piletinu prije pečenja detaljno peru vodom vjerujući da tako uklanjaju bakterije s mesa. Ipak, ovo nije dobro jer se bakterije samo šire sudoperom i kuhinjskim elementima, a mogu završiti i na odjeći.

Stručnjaci kažu da je jedini pravi način za potpuno uništavanje bakterija taj da se meso peče na odgovarajućim temperaturama. Većina ljudi koji peru piletinu misle kako na taj način uklanjaju bakterije s nje. Premda jesu u pravu kada pretpostavljaju da sirova piletina često vrvi od bakterija kao što je kampilobakterija ili salmonela, pranje vodom ne pomaže protiv toga.

JESTE LI UOČILI OVO NA PILETINI? Nije samo masnoća, mnogo je ozbiljnije! Kad vidite kako nastaje, zgadit će vam se život

I profesionalci se svađaju

Naprotiv, takva praksa čak pogoršava problem, jer voda može raširiti bakterije oko sudopera, po kuhinjskim elementima, pa čak i vašoj odjeći. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je jedini siguran način za eliminaciju bakterija kuhanje piletine do odgovarajuće temperature, a ova se pravila odnose i na druge vrste mesa i ribe.

Minimalna temperatura kuhane piletine treba biti 165 Celzijevih stupnjeva. Čak su i profesionalni kuhari podijeljeni po ovom pitanju. Čuvena Julia Child bila je nepokolebljivi pristalica pranja piletine, dok je Ina Garten nedavno potvrdila kako nema potrebe za time.

BACATE NAJSLAĐI DIO PILETINE: Gledatelji Masterchefa u nevjerici vidjevši što natjecatelji kuhaju; ‘To sam uvijek davala psu’

Ako i dalje planirate prati meso…

Koja je u pravu? Garten na svojoj strani ima znanost, koja podržava njezin stav, i bez obzira na potencijalne opasnosti od pranja piletine, zaista nema razloga za takvu praksu, osim eventualnoga robovanja dugogodišnjim navikama.

Ostajete li i nakon ovoga članka lojalni pranju piletine, pobrinite se barem da poslije toga pravilno dezinficirate sve površine s kojima je prskanje moglo doći u kontakt, kako bi se spriječila masovna kontaminacija.

 

Povratak na Net.hr