Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

IZNENADIT ĆETE SE

ŠTO U HLADNJAK, A ŠTO NA POLICU? Ovaj vodič rješava sve dileme, evo koje ste namirnice cijelo vrijeme pogrešno čuvali

Mnoge stvari s ovoga popisa mogle bi vas iznenaditi jer ste ih, poput većine, držali na pogrešnom mjestu

Mnogi u hladnjaku skladište sve – od voća i povrća do konzervi. No, nije za svaku namirnicu dobro da stoji na niskoj temperaturi. Bright Side je izlistao što sve trebamo držati u hladnjaku, a za koju je hranu bolje da stoji u kuhinjskom ormariću.

Popis namirnica za hladnjak

1. Jaja 

Vjerojatno ste već negdje čuli da jaja nije dobro držati u vratima hladnjaka jer temperaturna razlika prilikom svakoga otvaranja hladnjaka znatno smanjuje njihov rok trajanja. Stručnjaci preporučuju da jaja držite u kutijama u kojima se prodaju kako bi bila svježa dulje vrijeme. Ali ih pritom ubacite na neku od polica hladnjaka.

2. Brašno 

Većina ljudi brašno drži u ormariću i to je pogrešno. Velika vlaga i visoke temperature mogu dovesti do pojave plijesni u brašnu, a sam proizvod postat će nemoguće upotrebljavati. Najbolja opcija je zatvorena staklenka koja se čuva u hladnjaku ili na nekom drugom hladnijem mjestu. Temperatura bi trebala biti između 10 i 20 stupnjeva Celzijusa.

3. Orašasti plodovi

Na primjer, bademi i orasi bit će jestivi samo 1 – 2 tjedna na sobnoj temperaturi i nakon toga će se pokvariti. Bolje je zaštititi orašide od sunčeve svjetlosti, vlage i visokih temperatura. Treba ih čuvati u hladnjaku. Na taj se način mogu čuvati do devet mjeseci.

4. Celer

Za razliku od peršina, celer treba obvezno stajati u hladnjaku. Ali nemojte ga umotavati u plastičnu foliju jer će istrunuti. Aluminijska folija u tom je slučaju mnogo bolja opcija.

Stvari koje treba čuvati u ormariću

1. Kruh 

Kruh je najbolje čuvati u čvrsto zatvorenoj kutiji s malo soli, koja će ga zaštititi od plijesni. Ostavite li kruh u plastičnoj vrećici, ostat će mekan, ali će ga za par dana prekriti plijesan. Plastične vrećice ne dopuštaju da kruh “diše” i stvaraju visoku vlažnost, koju gljivice zaista vole. Čuvanje kruha u hladnjaku također nije najbolja ideja, jer pri nižim temperaturama voda znatno brže isparava i tako će se kruh vrlo brzo osušiti.

2. Čokolada

Mnogi to rade, ali čokoladu nemojte držati u hladnjaku, čak ni ljeti. Najbolje ju je čuvati na hladnom i tamnom mjestu u kuhinji.

3. Med

Iako nema određeni rok trajanja, med je također važno pravilno skladištiti. Trebalo bi ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u hladnjaku. U hladnjaku se može kristalizirati i izgubiti neka dobra svojstva.

4. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje valja čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od izravnoga sunčeva svjetla. Ali nemojte ga stavljati u hladnjak jer niske temperature dovode do stvaranja bijelih komadića u ulju – to je kondenzirana voda.

5. Luk i češnjak

Kako bi bili svježi dulje vrijeme, luk i češnjak najbolje je staviti na hladno i suho mjesto, primjerice, u kutiju u ormaru. Ako imate puno luka, možete glavice vezati jednu za drugu i držati ih obješenima. U hladnjaku će se luk i češnjak brže pokvariti, ponajviše zato što će ih prekriti plijesan.

Stvari koje smiju stajati na stolu

1. Naranče i drugi agrumi

Za njih nemojte koristiti hladnjak – niske temperature će voće učiniti manje ukusnim i manje korisnim za vaše zdravlje. Agrume slobodno držite na stolu u zdjeli ili bilo gdje drugdje u kuhinji, sve dok su na sobnoj temperaturi.

2. Avokado

E, sad, kod avokada vrijede sasvim drugačija pravila. Ako je voće zrelo, možete ga čuvati u hladnjaku jer će niske temperature odgoditi kvarenje. Ali ako voće još nije potpuno zrelo, ne biste ga trebali držati u hladnjaku jer će hladnoća usporiti proces zrenja, stoga ga je najbolje držati na kuhinjskom stolu u zdjeli.

3. Krastavci 

Mogu se čuvati u hladnjaku, ali samo nekoliko dana. Pri niskim temperatura krastavci vrlo brzo trunu. Da bi povrće bilo što dulje svježe, trebali biste ga držati izvan hladnjaka.

4. Patlidžan 

Ovo povrće jako loše podnosi niske temperature. U hladnjaku će postati mekano i vrlo brzo će izgubiti sve svoje dobre osobine. Bolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

5. Rajčica

Ona će u hladnjaku izgubiti izvorni okus. Hladan zrak usporava prirodni proces zrenja rajčice i uništava tanke membrane unutar njih. To je ono što čini rajčicu manje sočnom. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi u dobro prozračenoj košarici ili kutiji.

Povratak na Net.hr