Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

3 RECEPTA

SALATA OD CIKLE: Osvježavajuće zdravo jelo koje može biti prilog ili zvijezda stola

Visoka razina antikancerogenih tvari u cikli dodatan su poticaj za izradu finih salata.

Cikla je poznata kao odličan izvor folne kiseline. Prepuna je antioksidanasa što znači da će štiti organizam od prebrzog starenja ali i od mnogih bolesti. Osim samog crvenog ploda, ljekovito joj je i lišće koje je bogato beta-karotenom.

Od davnina se cikla koristila kao lijek za mnoge tegobe. Tako je poznata kao tradicionalni lijek za leukemiju radi aminokiseline beatin. Ovo su joj još neka svojstva:

  • smanjuje razinu kolesterola u krvi radi vlakana
  • pomaže protiv bolesti uzrokovanih stresom
  • pomaže kod mnogih vrsta raka
  • odlična je za smanjivanje problema proširenih vena
  • služi za čišćenje organizma
  • stimulira rad jetre i žuči
  • sprječava zatvor i potiče pravilnu probavu
  • koristi se kao lijek u slučaju bolesti bubrega ili žučnog mjehura
  • smanjuje glavobolju
  • pomaže kod mnogih kožnih oboljenja

Posebno je poznat sok od cikle koji se koristi za mnoge terapije, a odličan je i protiv mnogih vrsta raka ako se dugotrajno konzumira. Naš organizam može još bolje iskoristiti njena hranjiva i ljekovita svojstva ukoliko se konzumira s drugim povrćem te se iz tog razloga sve više popularizirala salata od cikle.

Pronašli smo par recepata koje možete uvrstiti u svoj jelovnik.

Salata od cikle i mrkve

Za ovu salatu će vam biti potrebno:

  • 4 cikle
  • jedna mrkva
  • pola celera
  • list peršina
  • maslinovo ulje
  • ocat ili limunov sok (po izboru)
  • sol i papar

Priprema:

Operite ciklu u hladnoj vodi i to dobro, pa ju ogulite i naribajte. Neka komadići budu nešto veći pa ribajte na krupnijem ribežu. Mrkvu i celer također operite, ogulite i narežite. Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjeli i dodajte soli i papra po želji. Salatu od cikle možete začiniti limunovim sokom ili octom, kako vama bolje odgovara. Ovakvo jelo može se koristiti kao prilog ili samostalno jelo uz pecivo i sir.

Salata od cikle i kumina

Potrebni sastojci su:

  • 2 kilograma cikle
  • 1 žličica kumina
  • 3 žlice jabučnog octa
  • 2 dcl vode
  • 2 žlice ulja (možete koristiti i maslinovo)
  • sol i papar

Ciklu operite ali joj nemojte rezati korijen. U lonac stavite kuhati vodu i dodajte sol. Kada voda zavrije dodajte ciklu i kuhajte oko pola sata. Duljina kuhanja će ovisiti o veličini cikle. Znat ćete da je kuhana tako da kada ju upiknete vilicom, ona odmah ulazi u meso. Kada ju izvadite iz vode prvo ju malo ohladite pa ogulite koru i odrežite korijenje. Nakon što ste ju ogulili, narežite ju na ploške. U drugi lončić stavite ocat, vodu, ulje, sol, papar i žličicu kumina pa time zalijte narezanu ciklu. Dobro promiješate. Poklopite lonac i pričekajte da se malo ohladi. Ako je potrebno dodajte još začina po želji. Prije nego poslužite ostavite da se malo ohladi i pričekajte barem 2 sata kako bi se svi okusi dobro proželi.

Salata od pečene cikle i feta sira

Za pripremu ovog jela trebat će vam oko 120 minuta, a bit će dovoljno za četiri porcije. Potrebni sastojci su:

  • 700 grama mlade cikle
  • 1 glavica luka
  • 30 grama pekmeza od šljiva
  • 1 žličica majčine dušice
  • pola žličice mljevene čili papričice
  • 40ml balzamične kreme
  • 150 grama zelene salate
  • 1 limun
  • 200 grama feta sira
  • pola žličice cimeta u prahu
  • sol

Ciklu ogulite i narežite na šestine, feta sir narežite na kockice, a luk nasjeckajte. Iscijedite sok od limuna. U zdjelu stavite ciklu, luk, dodajte mljevenu čili papričicu, cimet u prahu i majčinu dušicu. Nakon toga ulijte sok od limuna i 50ml vode u posudu s pekmezom od šljiva pa dobro izmiješajte. To tada dodajte u zdjelu s ciklom, dodajte još soli ako je potrebno pa promiješajte. Vatrostalnu posudu za pečenje premažite uljem, stavite unutra sastojke i prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 75 minuta. Kada se ispeče, ciklu izvadite i pričekajte da se ohladi. U međuvremenu očistite, operite i narežite zelenu salatu. Kada se cikla ohladila u posudu za posluživanje stavite salatu, ciklu, balzamičku kremu i maslinovo ulje. Promiješajte, posipajte kockicama feta sira i poslužite. Uz ovo možete dodati i komadiće kruha po želji.

Povratak na Net.hr