POSLUŠAJTE I UŽIVAJTE: / Izvrsni trikovi da ispečete savršen roštilj i budete glavna faca

Image
Foto: Thinkstock

Sezona je roštiljanja. Kako biste postali pravi 'majstor od zanata' otkrivamo vam nekoliko sitnica koje će doprinijeti da baš vaš roštilj bude najukusniji, a vi najveća faca u društvu.

25.6.2015.
11:41
Thinkstock
VOYO logo

Neka meso odstoji 10-ak minuta nakon pečenja

Posve je jasno da vas opojni miris roštilja mami i da jedva čekate da prionete jelu. No, ukoliko ostavite meso da malo 'odmori' sokovi će se u njemu ravnomjerno raspodijeliti tako da komad neće biti suh već sočan, a samim time i puno ukusniji. Budete li odmah nakon što je komad ispečen, krenuli s rezanjem, iscurit će sokovi, a meso ostati suho. Ukoliko je riječ o većem komadu mesa, ostavite ga i duže prije nego počnete jesti.

Ne režite meso kako biste provjerili je li pečeno

To je najgore što možete učiniti jer će kroz duboki rez iscuriti sokovi, pa ćete dobiti sasušeni odrezak ili ražnjiće. Ukoliko nemate mjerač topline, onda se radije poslužite vilicom. Lagano je zabodite u najdeblji dio komada koji pečete, a potom vrh vilice prislonite na usne. Ukoliko je vilica vruća, znači da je meso pečeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na rešetku stavljajte jednake komade

Ne miješajte meso i povrće ili ražnjiće i pljeskavice. Komadi i namirnice koje odjednom stavljate na rešetku trebaju biti približno jednake veličine kako bi se istovremeno ispekli jer ćete tako izbjeći da vam pojedini komadi izgore ili da se drugi ostanu sirovi. Osim toga, pečete li ražnjiće na drvenim štapićima umjesto metalnim, preporuča se da štapiće prethodno namačete u vodi 10-20 minuta kako ne bi izgorjeli.

Ne pritiskajte pljeskavice

Na taj način samo cijedite sokove iz njih, pa ćete umjesto slasne naposlijetku jesti presušene pljeskavice s tvrdom koricom izvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne gasite plamen vodom

Kada roštiljate može se dogoditi da se roštilj 'zapali', odnosno da iz njega krene otvoreni plamen. Dogodi li vam se to, ne padajte u iskušenje da roštilj polijete vodom, dići će se pepeo i napraviti pravi nered na mesu koje pečete. Kako biste izbjegli otvoreni plamen na roštilju pobrinite se da s mesa uklonite velike komade masti, a barem 30 posto površine roštilja ostavite praznim da ne bude gužva na rešetki za pečenje. Ako ipak krene plamen, samo pokrijte roštilj. Tako ćete spriječiti dotok kisika i ugušiti plamene jezike.

(Lifehacker)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo