Pizza i dalje žari i pali

Od svojih skromnih početaka u Napulju kao hrana za siromašne, pa sve do današnjih 'globaliziranih' dana, pizza je najrasprostranjenije jelo na svijetu.

19.4.2010.
9:59
VOYO logo

Tradicionalno poznati po vještini pripremanja ukusnih jela talijanski kuhari vrlo su ponosni na pizzu te se ne bi složili da je riječ o običnom jelu od tijesta i puno priloga.

Po njima za pripremu ukusne pizze neophodno je puno strasti kako bi pizza dobila osobnost i karakter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svoj put uspjeha pizza je krenula još sredinom 19. stoljeća kad je pizzaiolo (pizza majstor) Raffaele Esposito u čast talijanske kraljice Margherite di Savoie i njezinog gostovanja u Napulju pripremio tri vrste pizza: jednu sa svinjskom masti; drugu s češnjakom, rajčicama i uljem; i treću s mozzarelom, bosiljkom i rajčicama (u bojama talijanske zastave).

Kraljica Margherita se kasnije zahvalila pismom kuharu na izuzetno ukusnim jelima, što je za njega bila velika pohvala, te je jednu pizzu nazvao u kraljičinu čast pizza Margherita. Ova je pizza i dan danas standard za sve ostale pizze te se svugdje u svijetu priprema uglavnom na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pizze Margherite pa do danas nastale su razne vrste pizza za svačiji okus, Vesuvio, Funghi, Quattro Formaggi, Napolitana, Prosciutto, Quattro Stagioni, Capricciosa,... i sve ih možete u samo nekoliko klikova naručiti putem portala Pauza.hr. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo